Macron: Razboiul din Ucraina nu este un conflict regional care nu priveste restul lumii

bbc.com

Tarile occidentale condamna planurile Moscovei de a organiza asa-zise referendumuri in parti ale Ucrainei aflate in prezent sub controlul sau.
Referendumurile au fost convocate de oficiali din 4 regiuni pentru a intreba cetatenii daca ar trebui sa devina parte a Rusiei.
SUA, Germania si Franta afirma ca nu vor recunoaste niciodata rezultatele unor scrutinuri „false”.
NATO avertizeaza ca referendumurile anuntate pentru regiunile din est- Lugansk si Donetk, precum si Zaporijie si Herson- din sud reprezinta o escaladare a razboiului.

 

Statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Ungariei, au depus un proiect de rezolutie prin care solicita ONU sã numeasca un expert care sa monitorizeze situatia drepturilor omului in Rusia.
Propunerea a fost calificata de Moscova ca fiind “partinitoare” din punct de vedere politic.

Presedintele francez, Emmanuel Macron acuza Rusia ca a provocat o intoarcere la epoca imperialismelor si a coloniilor prin invadarea Ucrainei.
“Franta refuza acest lucru si va cauta cu obstinatie pacea”, mai spune Macron.
“Imperialismul contemporan nu este european sau occidental si ia forma unei invazii teritoriale sustinute de un razboi hibrid globalizat care foloseste preþul energiei, securitatea alimentara, siguranta nuclearã, accesul la informatie si circulatia populatiei ca arme de diviziune si distrugere”, afirma presedintele Frantei.

Cancelarul german, Olaf Scholz sustine ca presedintele rus Vladimir Putin va renunta la “ambitiile sale imperiale” care risca sa distruga Ucraina si Rusia doar daca recunoaste ca nu poate castiga razboiul.
“Nu vom accepta nicio pace dictata de Rusia si de aceea Ucraina trebuie sa fie capabila sa respinga atacul Rusiei”, a spus Scholz la Adunarea Generala a ONU.
“Revenirea imperialismului odata cu razboiul presedintelui Putin impotriva Ucrainei nu a fost un dezastru doar pentru Europa ci si pentru ordinea pacii la nivel global”, a mai spus Scholz care a cerut ONU “sa o apere de cei care ar prefera o lume în care cei puternici îi conduc pe cei slabi”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.