Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer

Marcată, la nivel mondial, pe data de 21 septembrie, Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer are în 2022 drept temă „puterea cunoaşterii”, aceasta fiind şi sloganul sub care se desfăşoară în acest an „luna de conştientizare a bolii Alzheimer”. Înţelegerea demenţei, a semnelor de avertizare şi a modalităţilor în care îi putem sprijini pe cei care suferă de această boală, rămasă până în zilele noastre fără un tratament curativ pentru majoritarea tipurilor sale, este esenţială pentru calitatea vieţii celor afectaţi de ea şi a familiilor acestora.

Potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, iar în fiecare an apar circa 10 milioane de cazuri noi. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, fiind întâlnită în 60-70% din cazuri. Alte tipuri de demenţă includ demenţa fronto-temporală, demenţa vasculară şi demenţa cu corpuri Lewy.

În prezent, în România sunt diagnosticați aproximativ 300.000 de pacienți cu o formă de demență, conform estimării Institutului Național de Statistică, iar conform Asociației Azheimer sunt diagnosticați în jur de 35.000 de pacienți cu boala Alzheimer.
Dintre aceștia sunt tratați 10-15 la sută. 

Identificată pentru prima dată în 1906 de către medicul german Alois Alzheimer, această maladie neurodegenerativă progresivă afectează neuronii creierului uman, determinând un proces de deteriorare a funcţiilor cognitive până la pierderea autonomiei bolnavului. Simptomele sale includ pierderile de memorie, problemele de orientare, dar şi tulburări ale funcţiilor executive. Deşi boala afectează în general persoanele vârstnice, ea poate fi întâlnită şi la persoane de sub 65 de ani, fiind cunoscută sub numele de ‘demenţă cu debut tânăr’.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.