22 septembrie – Ziua ciocolatei albe
![22 septembrie – Ziua ciocolatei albe 22 septembrie – Ziua ciocolatei albe](https://www.bucurestifm.ro/wp-content/uploads/2022/09/ciocolata-alba_800x451.jpg)
Articol de bucurestifm, 22 septembrie 2022, 09:21
Când ne gândim la ciocolată, chiar și la cea cu lapte, de cele mai multe ori ne vin în minte sortimentele închise la culoare. Totuși, această zi aduce în prim-plan o varietate de ciocolată de multe ori trecută cu vederea, dar la fel de gustoasă: ciocolata albă.
Astăzi este celebrată Ziua ciocolatei albe și este ocazia perfectă pentru a afla mai multe despre originile acestui desert delicios.
Ciocolata are o istorie îndelungată. La început, din boabele de cacao era preparată o băutură, consumată de către reprezentanți ai civilizațiilor pre-hispanice, potrivit descoperirilor arheologice. În acel colț de lume, era considerată o băutură sacră – de altfel, în perioada imperiului aztec, boabele de cacao erau utilizate ca monedă.
După ce Cristofor Columb a ajuns în Lumea Nouă, boabele de cacao au devenit cunoscute în restul lumii și ulterior din ele a fost creată ciocolata. Decenii la rând, acest deliciu din ce în ce mai căutat, a fost cunoscut într-o singură culoare, de culoarea mahonului.
Lucrurile s-au schimbat, însă, în anii 1930, odată cu invenția Galak (Milkybar), în urma separării materiilor solide închise la culoare din boabele de cacao de untul de cacao, din care se obține produsul de culoarea fildeșului, pe care îl cunoaștem și îl apreciem astăzi sub numele de ciocolată albă.
Conform standardelor actuale, pentru ca un produs să fie clasificat drept ciocolată albă trebuie să conțină cel puțin 3,5% grăsime din lapte, 14% substanțe solide din lapte și 20% unt de cacao.