RĂZBOI în Ucraina: Schimb de prizonieri

rferl.org

Update 14:00: „Datoria noastră este să ne păstrăm linia” în faţa „şantajului” preşedintelui rus, Vladimir Putin, a afirmat preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat canalului BFMTV, potrivit AFP.

„Există astăzi o escaladare din partea Rusiei pe mai multe planuri: mobilizarea parţială şi acest discurs belicos, această ameninţare, care are intenţia de a intimida şi de a aminti că Rusia este o putere dotată cu arma nucleară”, a declarat şeful statului francez.

„În acest context, datoria noastră este să ne păstrăm linia, adică să ajutăm Ucraina aşa cum o facem, să-i protejăm teritoriul, dar niciodată să atacăm Rusia. Nu suntem în război cu Rusia”, a continuat el.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, i-a transmis joi omologului său chinez Wang Yi o solicitare din partea Uniunii Europene ca Beijingul să-şi utilizeze influenţa pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina, relatează EFE.

……………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: Rusia nu este în mod serios interesată de negocieri de pace, ea se teme de negocieri reale cu Ucraina şi nu doreşte să îndeplinească niciun fel de obligaţii internaţionale, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un discurs susţinut miercuri prin videoconferinţă în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, în aceeaşi zi în care Moscova a declarat mobilizare militară parţială în ţară, deschizând calea escaladării conflictului declanşat de ea în Ucraina, potrivit DPA şi Ukrinform.

„Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Şi am văzut cine este singurul care vrea război”, a declarat Zelenski în discursul său înregistrat, făcând apel la comunitatea internaţională să pedepsească Rusia pentru „crimele de agresiune împotriva statului nostru”.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat la o reuniune a partidului său de guvernământ, Fidesz, că sancţiunile împotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeană ar trebui să fie eliminate, a relatat miercuri seara târziu cotidianul proguvernamental Magyar Nemzet.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a confirmat comentariile într-un răspuns transmis prin e-mail către Reuters.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 10:00: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la o reuniune extraordinară informală a miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, convocată de şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, la New York, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

La finalul dezbaterilor, miniştrii de Externe europeni au adoptat o Declaraţie de condamnare fermă a acţiunilor foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate şi nejustificate împotriva Ucrainei.

……………………………………………………………………………………………………….

Zece prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb Ucraina-Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, între aceştia fiind americani, britanici, suedezi, croaţi şi marocani. Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte după ce a fost capturat în estul Ucrainei, se află printre cei eliberaţi. (BBC)

„Autorităţile saudite relevante i-au primit şi i-au transferat din Rusia în regat şi facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranţă în ţările lor respective”, declară Ministerul saudit de Externe.

Ministrul Sănătăţii, Robert Jenrick, a confirmat că Aiden Aslin, care a fost condamnat la moarte după ce a fost capturat de către forţele susţinătoare ale Rusiei în estul Ucrainei, se numără printre cei care au fost eliberaţi.

„Întoarcerea lui Aiden pune capăt unor luni de incertitudine chinuitoare pentru familia iubitoare a lui Aiden din Newark, care a suferit în fiecare zi a procesului simulat al lui Aiden, dar nu şi-a pierdut niciodată speranţa”, a scris Jenrick, pe Twitter.

Prim-ministrul britanic Liz Truss a confirmat, miercuri, că cinci cetăţeni britanici deţinuţi de forţele susţinute de Rusia în estul Ucrainei au fost eliberaţi si a afirmat că  acest lucru va pune capăt „lunilor de incertitudine şi suferinţă pentru ei şi familiile lor”.

Premierul britanic a mulţumit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi Arabiei Saudite pentru că au contribuit la asigurarea eliberării deţinuţilor.

„Rusia trebuie să pună capăt exploatării nemiloase a prizonierilor de război şi a deţinuţilor civili în scopuri politice”, a adăugat ea.

Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc de la începutul conflictului, cel mai mare schimb de prizonieri de până acum – 144 de persoane – a avut loc în iulie.

 În timp ce schimburile de prizonieri sunt considerate ca fiind o parte de rutină a războiului, ţările pot fi reticente în a declara orice concesii pe care le-au făcut pentru a încheia acordul.

news.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.