Lotul de canotaj al României, rezultate uluitoare!
Articol de alinadecu, 26 septembrie 2022, 19:20
Lotul de canotaj al României a fost primit, luni, la Salonul Oficial al Aeroportului ”Henri Coandă”, de ministrul Sportului, Eduard Novak, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, reprezentanţi ai Federaţiei Române de Canotaj, rude, prieteni şi cunoscuţi, la întoarcerea de la Campionatele Mondiale de la Racice (18-25 septembrie).
Acolo, canotorii români au cucerit patru medalii de aur.
Ministrul Sportului, Eduard Novak:
‘Fiind fost sportiv, ştiu foarte bine ce înseamnă această performanţă pe care aceşti sportivi, federaţia şi doamna Lipă au reuşit să o atingă. Pentru că în 2012 rezultatele erau dezastruoase. Şi în 10 ani s-a reuşit această performanţă istorică pentru România. Deci se poate, cu dăruire, cu iubire de ţară şi multă, multă muncă. Dacă această federaţie cu multă seriozitate şi sprijin a reuşit, atunci ideea noastră este de a multiplica acest proiect, pentru a avea 10 federaţii care să aducă astfel de rezultate. Azi în numele Ministerului Sportului mă aplec în faţa voastră pentru acest rezultat. Mă bucur că s-a realizat în timpul mandatului meu şi fac parte din acest vis frumos. Vă mulţumesc pentru că aţi renunţat la libertatea voastră pentru acest sport… Aţi stat 10-11 luni în cantonament, aţi crezut în doamna Lipă şi uite că aveţi aceste rezultate. Inima mea este alături de voi pentru că ştiu prin ce aţi trecut. Aşa că atât timp cât voi fi ministru veţi avea sprijinul meu 100%’, a afirmat ministrul.
Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă:
‘La Mondiale am scris istorie, am bătut recorduri. Mai întâi, Ionela Cozmiuc a făcut o cursă de senzaţie, apoi la dublu rame masculin băieţii au obţinut un rezultat istoric. Canotajul românesc nu a avut niciodată în istoria lui un campion mondial la dublu rame. Aşa cum nu am avut un campion mondial la dublu vâsle feminin. Eu am 11 medalii de argint, dar niciun titlu mondial în proba de dublu. Dar Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au reuşit această performanţă la 20 şi ceva de ani. Iar Simona Radiş, la 45 de minute după ce a ieşit campioană în proba de dublu vâsle, a urcat în barca de 8+1 şi le-a zis fetelor aşa: ‘Aveţi încredere în mine că eu vă scot campioane mondiale’. Cu câţi sportivi ca Simona se poate lăuda România? Simona noastră este un fenomen. Simona Radiş este David Popovici al canotajului pentru că vorbim tot de apă”.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu:
‘Suntem extrem de mândri de voi toţi, cei care aţi participat la această ediţie a Campionatelor Mondiale. În urmă cu câţiva ani, doamna Lipă a luat o decizie pe care noi am susţinut-o, aceea de a aduce un tehnician de primă mână. Iar prin rezultatele obţinute de lotul de canotaj putem spune că este cel mai bun, aşa că ne mândrim să îl avem în echipa noastră pe Antonio Colamonici şi întreg staff-ul lui. Aşa că vreau subliniez că e foarte important să avem specialişti în fiecare domeniu. Iar acolo unde nu avem în ţară, e bine să aducem din străinătate. Iar canotajul este cel mai bun exemplu. Rezultatele din ultimul timp nu sunt întâmplătoare, toţi aceşti sportivi au în spate ani de muncă. Sportivii vor fi recompensaţi, premierul României a mărit cuantumul pentru medaliile obţinute. În acest moment doi sportivi sunt cei mai buni, aş spune sportivii anului în România, David Popovici şi Simona Radiş. Suntem mândri de ei pentru că ei deja s-au impus ca lideri ai unei noi generaţii. Până acum sunt 10 medalii câştigate la Campionatele Mondiale de seniori în probele olimpice, ne-ar plăcea să avem acest număr şi la întoarcerea de la Jocurile Olimpice de la Paris. Ar fi ceva extraordinar’, a precizat Covaliu.
România a obţinut patru medalii de aur la Mondialele din Cehia, vineri prin Ionela Cozmiuc, la simplu vâsle feminin, categorie uşoară, sâmbătă prin echipajul masculin de dublu rame, alcătuit din Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, iar duminică la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş. Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ştefania Petreanu).
Delegaţia ţării noastre a participat cu 11 ambarcaţiuni şi 35 de sportivi la Mondialele de la Racice, reuşind să califice nouă în finalele pentru medalii. Bilanţul final a fost de patru medalii de aur, trei locuri patru şi două locuri şase.
În clasamentul pe medalii, Marea Britanie a ocupat primul loc, cu 7 de aur, 1 de argint şi 4 de bronz, urmată de Italia, 5-3-1, şi România, 4-0-0, etc.
Precedenta ediţie a Mondialelor de canotaj a avut loc în 2019, la Ottensheim (Austria), iar România a cucerit două medalii de argint, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) şi dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş).