Pierdem finanțarea europeană pentru sistemul de termoficare?
Articol de Mircea Apostolescu, 26 septembrie 2022, 11:19
După doi ani de la semnarea contractului de finanțare, lucrările nu au demarat!
În noiembrie 2020, imediat după preluarea mandatului de primar al Capitalei, Nicușor Dan semna, în prezența primului ministru al vremii, Ludovic Orban, contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea a 106 km (212 km tur retur) de rețea primară de termoficare.
Banii ar trebui, însă, cheltuiți până la sfârșitul lui 2023.
Se vor împlini, în curând, doi ani de la semnarea contractului de finanțare, dar lucrările nu au demarat, încă.
Asta deși, la începutul anului trecut, 2021, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a organizat chiar o întâlnire cu reprezentanți ai constructorilor potențiali interesați de participarea la execuția lucrărilor în cadrul proiectului.
Această inițiativă, privind consultarea de către viitoarea autoritate contractantă a viitorilor competitori în licitațiile ce aveau să urmeze, a stârnit anumite critici, la vremea respectivă, deoarece autoritatea contractantă elaborează documentația de achiziție publică ținând cont de propriile necesități.
Licitația lansată la peste 1 an de la semnarea contractului de finanțare!
Procedura de achiziție a lucrărilor de proiectare și execuție, a fost împărțită în 5 loturi și în valoare estimată de 1.171.192.503,07 lei fără TVA, și a fost lansată abia în ianuarie 2022, adică la peste 1 an de zile de la semnarea contractului de finanțare din fonduri europene nerambursabile.
„Este o achiziție pentru care sunt cinci tronsoane, care totalizează 210 km. A fost o achiziție pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). S-au depus oferte pentru fiecare din cele cinci tronsoane și, acum, suntem în faza de evaluare a ofertelor. Probabil că mai durează cam o lună și jumătate până la declararea proiectelor câștigătoare. După care împreună cu firmele care vor fi declarate câștigătoare și cu Termoenergetica, trebuie să avem o discuție, astfel încât, pe perioada de până în februarie, cât nu se poate lucra în teren și trebuie făcută proiectarea, să se facă proiectarea exact pe segmentele pe care se poate interveni în primăvară”, declara Nicușor Dan cu privire la stadiul procedurii de achiziție publică.
Ofertele mai mari decât estimarea Primăriei Capitalei?
Surse din Primăria Capitalei spun că, în ciuda consultărilor cu potențialii constructori, ofertele depuse au depășit valoarea estimată de municipalitate cu peste 10%, adică cu mai mult de 117.000.000 lei.
Aceste sume sunt neeligibile, din start, pentru finanțare europeană. De aceea, Primăria Capitalei va trebui să identifice surse proprii de finanțare pentru această valoare majorată a lucrărilor
Desigur, la această situație s-a ajuns din cauza exploziei preturilor la materialele de construcții. Pentru că procedura de achiziție publică nu a fost lansată după semnarea contractului de finanțare, atunci când prețul materialelor și accesoriilor necesare nu se ridica la valoarea de astăzi.
Se „fazează” sau se pierd banii europeni?
Și mai gravă este, însă, posibilitatea de a pierde în totalitate finanțarea europeană.
Cum s-ar putea finaliza înlocuirea a 106 km de conductă până în decembrie 2023, având în vedere faptul că anul acesta Primăria Capitalei a reușit, potrivit edilului Nicușor Dan, să înlocuiască, cu finanțare din bugetul propriu, numai 18 km de rețea primară de termoficare?
La repetatele întrebări ale București FM privind situația proiectului de reabilitare a rețelei primare de termoficare cu finanțare europeană, primarul general al Capitalei Nicușor Dan a declarat că există varianta fazării investiției pentru viitorul exercițiu financiar european 2021 – 2027.
„Este un proiect la care fosta administrație a lucrat pe toată perioada mandatului. Este un proiect care a fost semnat în noiembrie sau decembrie 2020. Prima oară. (…) Proiectul a fost semnat de mine, în noiembrie sau decembrie 2020. Proiectul, de la început, fiind semnat în noiembrie-decembrie 2020 pe patru ani, era clar că nu se încadrează în 2023”, a răspuns Nicușor Dan la întrebarea București FM.
Însă, „fazarea” proiectului pentru următorul exercițiu bugetar european ar putea fi posibilă doar dacă, până la finele lui 2023, s-ar reuși recepționarea unui tronson de rețea primară de termoficare înlocuit în cadrul programului cu finanțare europeană.
Asta ar însemna că ar trebui finalizată procedura de atribuire pentru cel puțin un lot din cele cinci scoase la licitație, ar trebui făcută proiectarea și obținute toate cele 40 de avize necesare în cazul unor asemenea lucrări. Apoi, ar trebui predat amplasamentul și achitat avansul, iar antreprenorul ar trebui să termine o parte din acest tronson, astfel încât să poată fi recepționat de către autoritatea contractantă și acceptat spre decontare.
În context, ar trebui amintit faptul că sistemul de termoficare din București, primul ca lungime din UE și al doilea din lume, cuprinde aproximativ 940 km de conducte primare și circa 2.800 km de conducte secundare, cu o vechime de peste 40 de ani, unele ajungând chiar la peste 60 de ani.
Pe pagina sa de socializare, primarul general al Capitalei Nicușor Dan anunță demararea lucrărilor de reabilitare a 700 metri de rețea primară de termoficare, în Pantelimon, și alți 400 metri înlocuiți de la începutul anului 2022 în zona Bd. Ion Mihalache.