CNDB începe cea de-a doua ediţie a Academiei de Dans şi Performance
Articol de andreiabarsanbfm, 27 septembrie 2022, 17:58
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), în parteneriat cu organizaţiile Brain Store Project Foundation (Sofia) şi Stanica – Service for Contemporary Dance (Belgrad), lansează cea de-a doua ediţie a programului SEEDS – Academia de Dans şi Performance. Co-finanţat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă, Academia constituie singurul program local care facilitează accesul tinerilor la sistemul artistic european. Cursanţii vor învăţa după un curriculum acordat la cele mai înalte standarde ale artelor performative actuale, de la coregrafi şi dansatori care creează pe marile scene ale lumii.
11 dansatori şi performeri români aflați la început de drum vor beneficia de un an intensiv de educaţie şi formare în dans, cu începere luni, 3 octombrie. Vor beneficia de workshop-uri, ateliere de creaţie, cursuri practice şi teoretice.
„Am iniţiat acest program cu încredinţarea că este posibil un viitor normal pentru cei care-şi găsesc pasiunea şi locul doar pe scenă, în contemporaneitate. Un an de antrenament al minţii şi corpului; apoi, viaţa artistică începe: prezentarea spectacolelor pe scenele din România şi din străinătate.” – spune Vava Ştefănescu, managerul CNDB.
Printre artiştii care vor preda la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în perioada octombrie 2022 – mai 2023, se numără: Lucas Viallefond (profesor la Şcoala Operei Garnier, Teatrul Bolşoi, Batsheva Dance Company), Marta Coronado (laureată a premiului Bessie, echivalentul premiului Oscar în dans, acordat de oraşul New York), Laura Aris (profesor de performance acreditat la nivel global), Sigal Zouk (pedagog la remarcabila Tanzfabrik Berlin), Jan Burckhardt (coregraf-pedagog la Universitatea de dans şi muzică Koln) şi Galina Borissova (medaliată cu aur la celebra Competiţie internaţională de solo din Serbia, cu peste 50 de proiecte artistice în Europa şi SUA).
„Sunt foarte recunoscător să fiu implicat în acest proiect extraordinar iniţiat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi de colegii minunaţi de acolo. Pentru mine a fost un vis să construim o punte între aceste lumi adesea prea separate – între scena independentă şi lumea instituţională şi, de asemenea, între cadrele educaţionale şi câmpul profesional. Am adus laolaltă o echipă fantastică de colegi pe partea de predare, sperăm să avem o echipă la fel de extraordinară de participanţi, să lucrăm în profunzime, să ne distrăm şi să parcurgem împreună această călătorie de explorare artistică.” – mărturisește coregraful Jan Burckhardt.
În acest context unic de învăţare, tinerilor artişti li se vor pune la dispoziţie toate instrumentele şi procesele de lucru de care are nevoie, astăzi, un dansator contemporan din cele mai prestigioase companii de profil. De la tehnici de pre-dans şi atelier de repertoriu, până la practici de improvizaţie şi generare de mişcare pornind de la text şi imagine, studenţii-dansatori vor urma o programă conformă cu cele mai complexe practici şi estetici ale artelor performative, într-un mediu intim şi provocator.
Actuala ediţie se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani. La finalul primului an de studiu toţi cursanţii vor crea un spectacol de grup.
În urma competenţelor dovedite, o parte dintre ei vor fi selectaţi în cel puţin trei spectacole de dans internaţionale, produse şi distribuite în centre şi festivaluri din regiunea sud-est europeană.
Așa cum, după prima ediție, 16 absolvenţi au performat în 9 lucrări de dans cu multiple prezenţe pe scene naţionale şi internaţionale. Spectacolul Coreomaniacii a fost selectat din peste 600 de producţii în Aerowaves Twenty22, program de dans-performance al unei reţele ce numără 44 de parteneri din 35 de state europene.