Referendumurile vor deschide o cutie a Pandorei imposibil de inchis

Update 16:30: Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova, potrivit Reuters.

………………………………………………………………………………………………….

Update 16:00: Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un „referendum” privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 15:00: Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de „sabotaj”, informează AFP.

„Era destul de previzibil” că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Previzibil, stupid şi absurd”, a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt „problematice” pentru Moscova, „pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult”. „Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă”, şi-a exprimat el regretul.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 14:00: Forţele ruse au lovit marţi noaptea oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei cu mai multe rachete, provocând o pană gravă de curent, transmite AFP.

Guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, a informat miercuri dimineaţa despre atacuri şi a precizat că ruşii au folosit rachete sol-aer S-300 – un tip de armă cu precizie mai redusă, cu care trupele Moscovei încearcă frecvent să atace infrastructurile ucrainene, adaugă AFP.

Serviciile de intervenţie de urgenţă din regiunea Harkov au raportat că loviturile au distrus un transformator electric şi au atins un depozit.

………………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Asociaţiile care activează în vămile româno-ucrainene fac planuri pentru a acoperi şi în timpul iernii nevoile persoanelor care vor căuta adăpost de războiul declanşat de Rusia şi caută personal specializat şi produse de strictă necesitate.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 12:00: Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat miercuri la o creştere semnificativă a ajutorului militar occidental, la o zi după aşa-zisele referendumuri pentru anexare la Rusia a patru regiuni ucrainene, scrutinuri denunţate de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, informează AFP.

„Ucraina îndeamnă Uniunea Europeană (UE), Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) să-şi amplifice imediat şi semnificativ presiunea asupra Rusiei, în special prin impunerea de noi sancţiuni aspre şi prin creşterea semnificativă a ajutorului militar pentru Ucraina”, scrie ministerul ucrainean într-un comunicat, cerând „tancuri, avioane de luptă, artilerie cu rază lungă de acţiune, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat „toate statele şi organizaţiile internaţionale să condamne acţiunile ilegale ale Kremlinului în teritoriile ocupate de Ucraina”.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 11:00: Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine, a afirmat Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii, potrivit Agerpres.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:00: Poziţia Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri pe parcursul ultimelor zile nu se va modifica, susţine cancelarul german Olaf Scholz, transmite miercuri DPA.

„Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat”, a declarat Scholz pentru ediţia de miercuri a publicaţiei Neue Osnabrücker Zeitung.

………………………………………………………………………………………………………..

Autoritatile separatiste pro-ruse din regiunea Donetk au anuntat aseara victoria la referendumul privind anexarea la Rusia. Comisia electorala centrala a Republicii Populare Donetk a anuntat ca 99,23% dintre alegatori sustin anexarea la Rusia a acestei regiuni, potrivit agentiilor de presa ruse. Astfel, toate cele patru regiuni ucrainene- Zaporojie, Herson, Lugansk si Donetk- care au organizat aceste referendumuri la 7 luni dupa inceputul invaziei ruse in Ucraina s-au declarat in favoarea anexarii.

Intr-un mesaj video transmis in timpul reuniunii Consiliului de Securitate de la New York presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a denuntat inca o data aceste referendumuri, pe care le-a calificat drept parodii. “Sunt o încercare cinica de a-i forta pe barbatii ucraineni din teritoriile ocupate sã fie recrutati în armata rusa pentru a-i trimite sa lupte impotriva patriei lor”, a spus Zelenski. “Anexarea teritoriilor este cea mai brutala încalcare a Cartei Natiunilor Unite”, a adaugat el. “Este nevoie de un semnal clar din partea tuturor tarilor lumii”. Kievul nu poate purta discutii cu Moscova dupa organizarea acestor referendumuri de anexare, a mai declarat presedintele Zelenski.

Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo a reiterat la reuniunea Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Natiunilor Unite pentru “integritatea teritoriala a Ucrainei în cadrul granitelor sale recunoscute”. In opinia sa, aceste referendumuri risca sa deschida o cutie a Pandorei imposibil de inchis. Statele Unite vor pune pe masa o rezolutie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre sa nu recunoasca niciun statut modificat al Ucrainei si cer Rusiei sa isi retraga trupele din Ucraina, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.