VIDEO: Miroslav Tașcu Stavre – „De regulă, în condiții de criză, încep să conteze vocile populiștilor”!

Evoluția evenimentelor din Ucraina continuă să îi îngrijoreze pe români. Tocmai de aceea, invitatul emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Miroslav Tașcu Stavre, lector la Universitatea București și analist de politică externă.

Situația pe frontul aflat nu departe de granițele României se schimbă de la o zi la alta, iar cele mai noi evenimente, precum scurgerile de gaze de la conducta Stream North 1, întâi constatate de militarii danezi, iar apoi confirmate și de suedezi.

Reprezentanții Uniunii Europene au spus că în cazul în care acesta este un sabotaj, măsurile vor fi dure și ferme. De altfel, Uniunea Europeană a mai impus sancțiuni Federației Ruse încă de la începutul războiului, însă acestea s-au întors și ca un bumerang.

Mai toate țările își fac griji pentru această iarnă și absolut toate iau măsuri pentru economisirea energiei electrice și a gazelor. Europenii își fac stocuri de cărbuni pe care, în unele țări, oamenii îi cumpără chiar de la „poarta minelor”, în alte țări se iau măsuri la limitarea numărului de grade în instituțiile publice dar și în apartamente.

În acest timp, războiul din Ucraina continuă și până acum lucrurile nu par a se îndrepta spre o soluție pașnică.

În acest timp, europenii, după cum afirmă analiștii politici de peste ocean, par a fi mai afectați de toată acestă situație decât cetățenii ruși care nu aveau o viață ușoară nici până acum.

O consecință a acestor îngrijorări sunt rezultatele alegerilor din Italia când, pentru prima oară la putere după 1990, a ajuns o coaliție de extremă dreaptă.

„De regulă, în condiții de criză, încep să conteze vocile populiștilor”, a precizat Miroslav Tașcu Stavre.

Discursul lor caută să răspundă frustrărilor cetățenilor din țările respective: „De ce trebuie să sufăr eu de frig la iarnă?”, „De ce trebuie să sufăr pentru un război care nu este al meu?”.

În același timp se vorbește și de renunțarea la gazele din Rusia dar această dependență nu poate fi rezolvată peste noapte, chiar dacă importurile de gaze din Federația Rusă au scăzut.

În același timp, țările europene au început să se îndrepte către alte piețe, Norvegia fiind una dintre ele. Alte piețe de unde țările europene mai cumpără petrol sunt Azerbaijan, Statele Unite. Ceea ce este cel mai important este că există o solidaritate a societății europene dar și a Alianței Nord Atlantice.

Era de așteptat că datorită relațiilor comerciale dintre Rusia și Uniunea Europeană, alte asperități și animozități care au marcat istoria în trecut, să se estompeze, însă, în cazul relațiilor comerciale dintre Rusia și țările europene, acest lucru nu s-a întâmplat.

Miroslav Tașcu Stavre este de părere că în aceste condiții ne îndreptăm spre ceea ce europenii au mai experimentat în trecut, un nou Război Rece.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.