Beatrice Mahler: Incidenţa tuberculozei în 2021 a fost de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori
Articol de arionmihaela, 29 septembrie 2022, 22:22
Incidenţa tuberculozei în România a fost anul trecut de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori, a declarat managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.
Aceasta a subliniat importanţa screeningului, care ajută nu doar pacientul cu această afecţiune, fiind identificate şi alte boli.
„Peste 4.300 de persoane au fost diagnosticate cu alte afecţiuni în afara tuberculozei, afecţiuni care diagnosticate la timp înseamnă timp şi ani din viaţă. Nu facem doar un screening pentru tuberculoză, facem un screening al plămânului. Ne dorim să reuşim să creăm un hub de cercetare care să pună în prim plan cercetătorul român şi cred că nu o putem face mai bine decât atunci când vorbim de tuberculoză”, a declarat Mahler, într-o conferinţă de presă organizată în deschiderea simpozionului internaţional „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat importanţa identificării persoanelor care au această boală pentru a reduce riscul de transmisibilitate.
onsilierul prezidenţial Diana Păun a afirmat că, potrivit statisticilor internaţionale, numărul persoanelor decedate din cauza tuberculozei a crescut în 2020 pentru prima dată în ultimul deceniu cu 1,5 milioane.
Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a semnalat că unii pacienţi cu tuberculoză şi-au „abandonat” medicaţia.
„Problema cu tuberculoza este una veche şi, slavă Domnului, că am avut posibilitatea să avem o reţea de tuberculoză în România. Cea care a fost înainte şi care îşi făcea treaba foarte bine. Succese au fost şi atunci şi sunt şi acum. În ceea ce priveşte managementul pacientului în teritoriu, am avut o serie de probleme, mulţi pacienţi abandonându-şi medicaţia”, a afirmat Streinu-Cercel.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” găzduieşte în perioada 29 septembrie – 1 octombrie cel mai mare eveniment european pe tema tuberculozei – „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”, organizat în colaborare cu specialiştii de la Centrul de Cercetare Borstel – Institutul Plămânilor Leibintz, Germania.
Pe parcursul a trei zile, 49 de specialişti din 14 ţări europene vor analiza evoluţia cazurilor de tuberculoză în Europa, măsurile de profilaxie şi tratament necesare a fi adoptate de sistemele de sănătate în România şi la nivel european, în contextul migraţiei forţei de muncă şi a valurilor de refugiaţi cauzate de războiul din Ucraina.