Dumitru Prunariu: La bordul stației orbitale, colaborarea dintre ruși și americani continuă!

Sursa foto: Dumitru-Dorin Prunariu/Facebook

Colaborarea între Statele Unite și Federația Rusă continuă, în ceea ce privește stația orbitală internațională. Pe 22 septembrie, un american a fost lansat către stația orbitală cu o navă cosmică rusească, iar, în curând, o astronaută rusoaică va fi lansată cu o navă americană.

Potrivit înțelegerii de la începutul construirii stației orbitale, partea rusă s-a ocupat de ajustarea orbitei stației orbitale, pentru a menține o orbită stabilă față de Pământ.

Americanii nu dispun de tehnologia pentru a face acest lucru și, de aceea, sunt interesați în a-i menține pe ruși în program, deși aceștia au anunțat că se vor retrage de pe stație, în 2024.

„După cum vedeți, colaborarea dintre rusi și americani, la bordul stației orbitale internaționale, continuă, în ciuda tăierii multor programe și colaborări cu Federația Rusă. Iar, aici, o să fiți surprinși, dar americanii au un interes major să-i mențină pe ruși în colaborare, până în anul 2030. Rușii anunțând că, în 2024, când se încheie actualul contract, vor ieși din stația orbitală. De ce?

În primul rând, investiția este de multe miliarde și se pierde economic, dacă nu continuă.
În al doilea rând, conform acordului pe care l-au semnat în 1992, când au început colaborarea, fiecare și-au împărțit părți din construcția stației orbitale. Iar rușii controlează controlul pe orbită al stației orbitale și ridicarea, din când în când, a orbitei, pentru a se menține pe o orbită stabilă.

Plecând ei, problema rămâne deschisă. Americanii încă nu au testat nave cosmice care să facă acest lucru și, atunci, au tot interesul să mențină colaborarea cu Federația Rusă.
De altfel, un cetățean american tocmai a fost lansat, pe 22 septembrie, la bordul unei nave cosmice Soiuz, iar o rusoaică, cu navele lui Elon Musk, prin contract cu NASA, va fi lansată, în câteva zile, spre stația cosmică internațională. Deci, vedeți, că, acolo unde există interes, se poate colabora”, a declarat Dumitru Prunariu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.