Razboi in Ucraina – comunitatea internaționala respinge anexarea la Rusia, a provinciilor ucrainene ocupate din sud

Update 15:00: O campanie de susţinere a copiilor ucraineni a fost lansată, joi, în România, de o corporaţie din Ucraina care produce şi distribuie bunuri de uz casnic şi produse de igienă.

………………………………………………………………………………………………………

Update 14:00: Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat joi Kremlinul, transmit agenţiile de presă internaţionale.

„Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri – n.r.)”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Peskov a adăugat că ceremonia va avea loc în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului la ora locală 15:00 (12:00 GMT), potrivit EFE.

………………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Liderii a patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor teritorii după „referendumuri” considerate nişte „simulacre” de Kiev şi Occident, informează joi AFP.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 11:30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic miercuri cu mai mulţi lideri străini pentru a cere ajutor împotriva Rusiei, care este pe cale să anexeze mai multe regiuni din Ucraina, transmite Reuters.

………………………………………………………………………………………………………

Update 10:00: Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei pentru cotidianul Svenska Dagbladet, transmite Reuters.

Uniunea Europeană suspectează că un act de sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi a promis că va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente.

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri au fost semnalate în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Cea de-a patra scurgere s-a produs în gazoductul Nord Stream 2, în apropiere de o gaură mai mare identificată în conducta Nord Stream 1.

……………………………………………………………………………………………………….

Kremlinul ar urma sa anunțe zilele acestea, in pofida ostilitații practic a intregii comunitați internaționale, anexarea provinciilor ucrainene ocupate din sud, unde au fost organizate pseudoreferendumuri prin care separatiștii sprijiniți de armata rusa au proclamat victoria votului proalipire la Rusia.

Adjunctul secretarului general ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a reiterat la o reuniune a Consiliului de Securitate sprijinul Națiunilor Unite pentru integritatea teritoriala a Ucrainei in cadrul granițelor sale recunoscute.

Ambasadoarea americana la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a descris și ea situația ca pe o cutie a Pandorei imposibil de inchis și a anunțat o rezoluție prin care va cere ca niciun stat sa nu recunoasca simulacrele de referendumuri, deși Rusia, membru cu drept de veto in Consiliul de Securitate, e de așteptat sa blocheze orice asemenea inițiativa.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut și el, in ședința Consiliului de Securitate, respectarea integritații teritoriale a tuturor țarilor, iar aliați tradiționali ai Rusiei, precum Serbia sau Kazahstanul, au spus ca nu vor recunoaște o eventuala anexare a sudului ocupat al Ucrainei.

Într-un comunicat difuzat de MAE, Romania reitereaza condamnarea așa-ziselor referendumuri organizate in regiunile ocupate ilegal de trupele ruse și iși reafirma sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritoriala a Ucrainei.

Comisia Europeana a anunțat astazi un al oputlea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, vizand instituții, dar mai ales noi interdicții de importuri.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: ,,Saptamana trecuta, Rusia a escaladat invadarea Ucrainei la un nou nivel. Simulacre de referendumuri organizate in regiunile ocupate de Rusia reprezinta o tentativa ilegala de anexare de teritorii și de schimbare prin forța a granițelor recunoscute internațional. Mobilizarea rezerviștilor și amenințarea lui Putin de a folosi armele nucleare sunt pași suplimentari pe cale escaladarii crizei. Noi nu vom accepta simulacre de referendumuri și orice anexare de teritoriu in Ucraina și suntem hotarați sa obligam Kremlinul sa plateasca pentru aceasta noua escaladare.”

Pierderile de venituri suplimentare estimate pentru economia Rusiei sunt de 7 miliarde de euro. Uniunea Europeana va aplica noi interdicții de export pentru tehnologii-cheie folosite in armata (componentele aviatice și electronice sau anumite substanțe chimice). În plus, pachetul de sancțiuni va stabili baza legala pentru o plafonare a prețului la petrolul rusesc și le va interzice cetațenilor din Uniunea Europeana sa faca parte din consiliile de administrație ale companiilor rusești de stat. Pentru a fi adoptate, noile masuri trebuie aprobate in unanimitate de cele 27 de state membre ale Uniunii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.