VIDEO: Alex Oprița și Miruna Găman – „Patrimoniul cultural are efecte pozitive, pe termen lung”!
Articol de dianamatei, 29 septembrie 2022, 16:47
Invitații emisiunii „În Comunitate” de astăzi au fost Alex Oprița și Miruna Găman.
Patrimoniu, comunitate, apartenență! Cam așa ar trebui să creionăm imaginea Cișmigiului, a doua cea mai bătrână grădină publică a Bucureștiului. Se sufocă de mizerie și de indolența noastră și a autorităților. Avem însă o speranță.
Asociația ARCHÉ, împreună cu parteneri locali, naționali și internaționali, a dat startul unui nou proiect de patrimoniu cultural interdisciplinar participativ, „Agora Cișmigiu – patrimoniu, comunitate, apartenență”. Proiectul vrea să unească localul cu naționalul și internaționalul, pentru salvarea parcului dar și a altor monumente istorice.
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu este prezent, ca de fiecare dată, spune Alex Oprița.
Sunt trei cai prin care s-ar putea salva Cișmigiul.
„Noi, cei care locuim în preajma parcului, îl vedem zilnic. A contat proximitatea pentru implicarea mea. Nu renunțăm la luptă, ne doare că Cișmigiul este într-o stare avansată de degradare și acum sunt părți care trebuie restaurate de la zero. Așteptăm, la finalul anului, un PUZ al Cișmigiului. S-a început lucrul la el acum vreo 4-5 ani. Anul asta s-a reînceput lucrul la el. Apoi ar trebui un proces de restaurare pe subansambluri. Ca să nu ne trezim cu un parc nou, ci cu același Cișmigiu, cu un iz nou. Pasul trei, un proiect de bugetare participativă, problema ciorilor din Cișmigiu”.
„Agora Cișmigiu – patrimoniu, comunitate, apartenență” este dedicat locuitorilor de toate vârstele din București și nu numai, spune Miruna Găman, managerul proiectului.
„Sunt instituții publice, patronate care ar avea interese în parcul Cișmigiu. Toți putem avea beneficii. Când un sit este valorificat și integrat în viața comunității, toată lumea are de câștigat. Nu există rău voitori, ci este o problemă de resurse: financiare și umane. Cunoașterea și conștientizarea sunt primii pași. Atelierul de implicare civică de pe 13 noiembrie în cadrul proiectului Agora Cismigiu”.
Problema ciorilor poate fi rezolvată însă doar dacă se lucrează împreună: societate civilă, specialiști și autoritatea locală.
„Noi vream să lucrăm cu specialiști. Trebuie plătiți și convinși să lucreze cu autoritatea publică. Pentru că, de ce mai multe ori, autoritatea a făcut tot cum a vrut ea. Ne trebuie un biolog, de exemplu, care să ne spună de ce vin ciorile; vin doar seara, nu mănâncă aici, nu se reproduc, iar dimineața pleacă. Este o lipsă de dialog; noi am învățat să ne certăm cu administrația publică. Nu avem cultura dialogului, înainte de a ne certa”.
Discuțiile despre Cișmigiu continuă sâmbătă, însă doar cu discuții, Cișmigiul moare. Poate trăi, cu fiecare dintre noi.
„La finalul zilei fiecare are rolul lui. Atunci când se acumulează, se transformă într-un bulgare. Avem o dezbatere sâmbătă, chiar în foișor. Însă trebuie rezolvate nevoile sociale de bază și apoi ne putem implica. Este de datoria celor care au depășit aceste nevoi, să dea ceva înapoi societății. Patrimoniul cultural are efecte pozitive, pe termen lung. Sâmbătă vom face ceva și legat de imagini și călătorii, în evoluția Cișmigiului”.