Nu se mai demolează Cathedral Plaza! Deocamdată…
Articol de Mircea Apostolescu, 4 octombrie 2022, 17:19
Pe 20 iulie, primarul general al Capitalei Nicușor Dan anunța că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea de birouri construită în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Iosif”, la intersecția străzilor General Berthelot și Lutherană.
„Pentru toate celelalte din zona centrală, pe care le-ați pomenit, inclusiv Cathedral Plaza, e nevoie de o acțiune a Primăriei Municipiului București.
O să vedeți acțiuni în ceea ce privește ceea ce ați spus, demolări de resturi de clădiri care trebuie demolate„, răspundea Nicușor Dan unei întrebări a București FM, chiar înainte de a anunța semnarea dispoziției de demolare a clădirii de birouri de lângă Catedrala Sf. Iosif.
Aseară, reprezentanţii proprietarului clădirii Cathedral Plaza au anunţat că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicuşor Dan, prin care se dispune demolarea
clădirii.
Totodată, aceştia spun că au depus o plângere penală pentru abuz în serviciu şi alte fapte conexe în legătură chiar cu dispoziția de demolare a Cathedral Plaza împotriva lui Nicușor Dan.
Mai mult decât atât, proprietarul clădirii va solicita în instanţa civilă daune echivalente valorii investiţiilor sale, atât de la Municipiul Bucureşti, cât şi de la Nicuşor Dan, personal:
„Abuzul actual al primarului general Nicuşor Dan ne forţează să luăm atitudine şi să luptăm cu toate mijloacele legale disponibile pentru a proteja cladirea.
Am decis în acelaşi context să înaintăm mai multe petiţii formalizate către autorităţile publice din Romania cu atribuţii în acest conflict, pentru că toate aceste instituţii şi autorităţi au susţinut şi au făcut posibil proiectul Cathedral Plaza, fiind obligate să intervină pentru a preîntâmpina un dezastru atât legal cât şi faptic”, se spune în comunicatul reprezentanților proprietarului clădirii de birouri.
Vă reamintim, clădirea de birouri Cathedral Plaza a fost construită în perioada 2006 – 2010 și este deţinută de compania Millenium Business Development SRL, fiind evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook (acolo unde dintr-o atitudine de neinteles Mircea Apostolescu, reporterul BucurestiFM acreditat la Primaria Capitalei are accesul blocat!!!) primarul general al Capitalei Nicușor Dan face următoarele precizări:
„O hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul.
O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă”.
Ca atare, am emis in iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013.
Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate.
Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare.
Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului.
Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive.
Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea.
Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului„, mai scrie pe pagina de socializare a primarului general al Capitalei.