VIDEO: Social media și generația Z
Articol de dianamatei, 4 octombrie 2022, 15:39
Generația Z, o generație autonomă și independentă.
Iar asta se reflectă în modul lor de a lucra: cu independența.
Au încredere în medicină și au grijă de sănătatea lor. Așa arată un studiu Insights PulseZ făcut de Vreau să fiu Antreprenor.
Stau pe rețele de socializare însă sunt capabili să ia și partea bună a acestora, spune ambasadorul proiectului Vreau să fiu Antreprenor.
”Generația Z este formată din tinerii născuți între 1995-2010. Studiul a fost făcut pe un eșantion de 1.000 de persoane de pe întreg teritoriul țării. Este al treilea. Provocările sunt legate de efectele din social media. În primul rând, zona de management al timpului; se întâmplă din cauza modului în care sunt făcute aceste rețele de socializare. Își dau seama că nu mai au timp de lucrurile pe care vor să le facă. Nu îsi manageruiesc timpul. O altă provcare – încrederea în sine. Mulți dintre ei nu au încrederea în sine pe care vor să o aibă; și aici social media joacă un rol important. Materialele distorsionează realitatea.
Chestionarea a fost online și au fost ei cu ei și au putut să spună totul mai sincer”.
Din păcate însă, rețelele de socializare nu aduc întotdeauna beneficii și fură timp prețios.
”După perioada pandemiei, când totul a fost accelerat pe internet, acum trăim o realitatate cum că internetul este modul de viață. Pentru o treime nu mai contează dacă școala este fizic sau online. Majoritatea își construiesc o imagine în social media. Cea mai utilizată platformă Youtube 2-3 ore pe zi, Tik Tok și Instagram 1, 7 ore pe zi”.
Genertia Z are priorități pe care le afișează onest, chiar și pe rețelele de socializare.
Iar una dintre priorități…
”Zona de independență financiară. Resimt nevoia de educație financiară. Vor să-și construiască o carieră pentru asta. Sunt conștienți de ce se întâmplă, că valoarea banilor începe să scadă din cauza inflației, sunt atenți cu banii. Este importantă zona de flexibilitate la locul de muncă. Să nu fie 8 ore la birou, ca generațiile de până acum. Este posibil să aibă și impact pozitiv; rețelele nu sunt niște inamici. Sunt persoane care împrăștie mesaje, care pe tineri îi ajută”.
Tinerii vor să fie celebri.
Însă nu e tocmai acel tip de celebritate la care ne-am gândi toți.
”Să vedem ce stă în spatele acestui lucru. Ei văd un anumit stil de viață cu care rezonează. La bază este tot această independență financiară, pe care o văd la influenceri. Își setează niște modele. Nu e rău că ei caută o cale ușoară de a ajunge în vârf. Dar să nu fie asta singura cale. 20% de exemplu, vor să-și deschidă propriele afaceri, unde e vorba despre muncă. Însă 25% dintre ei vor să continue studiile în țară iar un alt sfert vrea să se angajeze în România”.
Tinerii din această generație dau o altă definiție și muncii la birou.
Și, ce este îmbucurător: nu toți vor să plece din țară.
”Nu mai văd munca la fel ca pe o corvoadă. Schimbă joburile între ele, nu se mai bazează pe siguranța locului de muncă, testează mai multe meserii. Sunt medici care discută cu tinerii în mediul online, nu îi cenzurează pe medici să dea informație utilă. Iar acesti tineri se folosesc de ele”.
Însă, cum nu totul este perfect, sunt și carențe. Poate nu atât de mari, cum vrem să credem unii dintre noi, mai ales dacă ne uităm cât de repede mergem înainte.
„Deficit de atenție, nerăbdarea de a citi mai mult, un material șiințific..afectează și școala, care ne cere să citim. Tebuie o capacitate de concentrare pe care rețelele de socializare o iau”.