VIDEO: Campanie smart de asumare a identității – „Despre masca asta”

În România locuiesc oficial peste 600.000 de cetățeni de etnie romă; numărul neoficial este undeva între 1,8 și 2,5 milioane. Diferența foarte mare vine din nerecunoașterea identității. De ce?
„Cel mai important motiv este frica de stigmatizare” spune Gelu Duminica, sociolog, initiatorul campaniei „Despre masca asta”.

Până în 2009 DEX definea țiganul ca o persoană cu apucături rele. Deci cei care nu au vrut să fie victima prejudecăților sau etichetelor, s-au ascuns. In trecut, în teritoriile noastre, romii au fost sclavi până în 1856; apoi a venit epurarea etnică în vremea holocaustului, a evreilor și țiganilor, și mulți romi și evrei și-au luat certificate de românizare, s-au ascuns. Astfel au pierdut legătura cu limba, cu portul, cu forma de organizare comunitară- dar nici măcar asta nu i-a scăpat de stigmatizare!

Foarte multe persoane de etnie romă din jurul nostru, pe care le cunoaștem, cu care ne înrudim poate, sunt altfel decât ceea ce spune prejudecata noastră despre romi; dar noi îi tratăm ca pe o excepție, iar ei se tem de multe ori să-și asume identitatea etnică.

„Campania „Despre masca asta” a lansat primul videoclip în care se oferă argumente pentru romii invizibili să se bată cu demonul fricii și să realizeze că atunci când te uiți în oglindă tu știi ce ești!” In momentul în care te ascunzi nu faci decât să-ți creezi o vulnerabilitate. „Dacă ne ascundem dăm senzația că cei care ne fac în toate felurile au dreptate. Nu putem lăsa ca anatema să fie pusă pe toată comunitatea.”

Urmează o caravană în școli și facultăți, unde membrii campaniei vor vorbi cu tinerii despre ceea ce este stima de sine: să te accepți să te apreciezi pentru că nu ești tu vinovat de ceea ce fac alții! Astfel incat starea de bine să fie generală, pentru toți, nu doar pentru copiii și tinerii romi. Tradiția și cultura unei etnii trebuie transmisă generațiilor următoare cu bucurie: „spațiul ăsta al nostru este ceea ce este datorită diversității culturale care a existat.”

„Tigan” a devenit mai degrabă oglinda unui tip de comportament nu a unei etnii; când se comportă mizerabil cineva nu o face pentru că e rom, ci pentru că e un om care așa se comportă. „Dacă dumneavoastră furați și eu fur, nu furați dumneavoastră românește și eu țigănește: suntem doi hoți care au furat! Nu înțeleg de ce trebuie să tratăm etnic ceea ce nu este etnic. Romii fură, dar românii se descurcă; românii, dacă se ceartă, își cer drepturile, romii, dacă se ceartă, se țigănesc. Pentru același tip de comportament avem cuvinte diferite. De ce?”

Trebuie să te respecți tu întâi, ca să le ceri celorlalți să te respecte, să nu te lași marginalizat și să nu te automarginalizezi. Asta vrea să-i învețe campania „Despre masca asta” pe romi: să fie vizibili, conștienți și să se respecte pe ei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.