Razboi in Ucraina: ucrainenii castiga teren

Update 08.00: Situație tensionată la Moscova după ce podul din Crimeea a fost aruncat în aer.

Ieri  dimineața, podul strategic care face legătura dintre peninsula Crimeea și Rusia deasupra strâmtorii Kerci a fost aruncat în aer.

Serviciile secrete ucrainene au relatat că ar exista tensiuni la Moscova și că trupele de elită ar interveni și ar face arestări în rândul militarilor. Informațiile vin în contextul în care Moscova a anunțat că a fost schimbat comandantul „operațiunii speciale” din Ucraina.

Pe de altă parte, în Ucraina, o groapă comună şi, separat, alte aproximativ 200 de morminte au fost descoperite în oraşul Liman, recent eliberat de sub ocupaţia forţelor ruse. Autorităţile ucrainene nu au stabilit încă precis numărul de cadavre care s-ar putea afla în respectiva groapă comună.

Noaptea trecuta orasul Zaporojie a fost atacat, din nou, de rusi. Primele informatii dau 17 morti si 40 de raniti.

……………………………………….

Update 12.50: Podul care leagă Crimeea de Rusia a fost aruncat în aer. Rușii spun că o mașină-capcană a explodat și un tren-cisternă a luat foc.

Un incendiu uriaș a izbucnit pe podul peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Rusia și peninsula Crimeea, pe care Vladimir Putin a anexat-o ilegal în 2014.
Incendiul ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană.

Cauzele incendiului „sunt pe cale să fie stabilite”, potrivit Căilor ferate din Crimeea.

…………………………………………………….

Armata ucraineană a eliberat aproape 2.500 kilometri pătraţi din teritoriul controlat de forţele ruse.

Ucrainenii și-au luat înapoi încă 500 de kilometri pătrați de teritoriu într-o săptămână, a anunțat președintele Zelenski. Cele mai mari victorii sunt pe frontul de sud, în regiunea Herson.

În teritoriul eliberat sunt zeci de orașe și sate care erau sub ocupația forțelor ruse de luni de zile, a spus un purtător de cuvânt al armatei. Soldații Kievului au înaintat și în est, în regiunea Harkov. În schimb, rușii au atacat orașul Zaporojie cu drone „kamikaze” iraniene.

În ultimele zile, trupele Kievului au efectuat un al doilea progres important, în zona Harkov dar şi în sud, în apropiere de Herson, oraş controlat de ruşi.

La mijlocul lui septembrie, preşedintele ucrainean a indicat că armata sa a eliberat aproape 6.000 de kilometri pătraţi într-o primă contraofensivă lansată la începutul lunii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.