Demolări cu scandal în Prelungirea Ghencea!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Buldozerele au început să demoleze clădirile de pe Prelungirea Ghencea, în zona în care drumul va fi lărgit.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan spune că ar fi consemnat banii în conturile celor expropriați. Deci, Primăria Capitalei este, acum, proprietara imobilelor și intenționează să demoleze toate clădirile până la sfârșitul anului.

„Cu totul, trebuie expropriate 550 de imobile. Asta înseamnă în anumite cazuri terenuri, în alte cazuri terenuri și construcții. Din aceste 550 de imobile, au fost consemnați banii pentru 42, în 2019, pentru încă 2, în 2021, și pentru toate celelalte, în 2022. Deci, în acest moment, Primăria a consemnat banii pentru toate imobilele din Prelungirea Ghencea. Ceea ce înseamnă că, din acest moment, este proprietar și poate să înceapă lucrările de demolare. Vrem să demolăm tot, până la sfârșitul anului. Din tot ce a rămas de demolat suntem cam la 15%, în momentul ăsta”, a declarat Nicușor Dan pe șantierul din Prelungirea Ghencea.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Numai că, din explicațiile edilului șef, cu privire la procedura de expropriere, reiese că doar 36 dintre cei 550 de proprietari și-au primit cu adevărat banii.

„(…) Pentru cele 42 plus două imobile care am spus că au fost puși banii în cont în 2019, respectiv 2021, până în acest moment s-au eliberat bani pentru 27 din 44. (…) Pentru celelalte aproximativ 500 de imobile care sunt expropriate, până în momentul de față, (…) au fost emise nouă hotărâri de virare efectivă a banilor către proprietari”, a declarat chiar Nicușor Dan, astăzi, în Prelungirea Ghencea.

Între momentul consemnării banilor pe numele proprietarilor și cel când aceștia intră cu adevărat în posesia banilor se poate scurge o lungă perioadă, în care proprietarilor li se cer tot felul de acte doveditoare.

Proprietarii reușesc cu foarte mare greutate să ia legătura cu comisia care eliberează banii și li se cer foarte multe acte. Pentru obținerea acestora proprietarii trebuie să cheltuie mult timp și mulți bani, se plâng oamenii.

Mai mulți cetățeni din zonă au protestat, astăzi, cu ocazia vizitei lui Nicușor Dan pe șantierul din Prelungirea Ghencea. Oamenii sunt revoltați de faptul că s-au trezit cu buldozerele la ușă, dar nu au primit banii de expropriere și nu au unde să plece.

Alți proprietari spun că suma primită pentru proprietățile lor este mult prea mică și nu le permite achiziționarea unei proprietăți similare.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Proprietarul imobilului din Prelungirea Ghencea nr. 63 spune că i-a fost demolată casa cu trei etaje și cu un spațiu comercial la parter. Nu a primit, încă, banii dar alți vecini au primit câte 40 de mii de euro.

Mihai va conteste în justiție suma acordată de către Primăria Municipiului București drept despăgubire. Pentru că nu poate achiziționa o altă proprietate similară cu acești bani. El ar fi mulțumit și dacă ar primi teren la schimb.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan spune că aplică prevederile Legii 255 care reglementează exproprierea pentru lucrări de utilitate publică. Doar șase dintre imobilele supuse exproprieri ar fi locuite, susține edilul șef. Acestea nu vor fi demolate până când nu se va găsi o soluție locativă pentru familiile respective, promite Nicușor Dan.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.