Traseul cultural „Podul Mogoşoaiei 2.0” continuă cu „Podul Artei”, pe Calea Victoriei!
Articol de bucurestifm, 12 octombrie 2022, 13:24
Proiectul de explorare a orașului prin artă, „Podul Mogoşoaiei 2.0” continuă în luna octombrie cu un alt traseu cultural și anume „Podul Artei” ce va avea loc pe cea mai veche arteră a Capitalei, prin atașarea unor gravuri în metal pe bolarzii dintre stradă și zona pietonală de pe Calea Victoriei.
„Podul artei” face parte din proiectul inițiat de scriitorul Mugur Grosu, „Podul Mogoşoaiei 2.0 / un traseu cultural pe Calea Victoriei” și este unul dintre proiectele câștigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” selectate pentru a fi implementate de ARCUB.
Inaugurarea traseului cultural „Podul artei” va avea loc sâmbătă, 15 octombrie, ora 18:00 vizavi de Muzeul Național de Artă, în jurul statuii lui Carol I din Piața Revoluției, un eveniment ce va avea loc în închiderea festivalului Graphic Days.
Iubitorii de artă vor putea admira 44 schițe în metal, executate manual, cu reprezentarea simbolică și reinterpretată a unor opere din colecția regală de artă. Curatoriat și implementare – Lumi Mihai și grupul de creație „unu unu unu invers unu”.
Am pornit căutând o legătură peste timp cu vechi și extraordinare lucrări din Colecția Coroanei, înființată de Carol I, cu ajutorul specialiștilor – prima propunere de colecție națională de artă, aparținând declarat românilor, ce-i drept, mult mai târzie față de alte state europene. Dispariția misterioasă a 42 de lucrări din această colecție, între anii 40-47, asociată cu abdicarea Regelui Mihai, ne-a incitat să cercetăm mai mult în această direcție – nu pentru a suplini vreo anchetă, nici pentru a sugera vreun răspuns; ci, mai degrabă, pentru a retroceda tuturor simbolic ceva din inefabilul lucrărilor dispărute. Ne-am bucurat să desfășurăm un pod intercultural, între generații și ideologii, o punte generoasă și respectuoasă, formată din gravuri inspirate de cele 42 de lucrări dispărute, fără comentarii și poziționări.
În particular, ca artist, distanța temporală și necunoscutele situației mi-au permis să mă bucur de o mai mare libertate în interpretarea vizuală a creațiilor evocate, unele încă accesibile, altele deloc, în acest caz înlocuindu-le cu opere ale aceluiași artist, apropiate ca subiect. Lista tablourilor cuprinde opere importante ale lui El Greco, Caravaggio, Rembrandt și ale altor mari maeștri, lucrări înscrise într-un catalog realizat inițial de Leo Bachelin (bibliotecarul Regelui Carol I) și reactualizat în timpul domniei lui Carol al II-lea de către A. Busuioceanu.
Plăcuțele sunt din fier, prelucrate în totalitate manual, folosind diverse tehnici specifice gravurii și imprimării în metal, ajungând fiecare în parte o mică lucrare. Profitând de generozitatea cu care se oferă publicului fostul Pod al Mogoșoaiei, azi Calea Victoriei, sperăm ca intervenția să determine și alte tipuri de punți: culturale, sociale, chiar personale. Podurile au o generozitate unică, nu împart, nu țin cont de diferențe, în schimb unesc, cu lejeritate parcă, în ciuda eforturilor cu care se înfăptuiesc.” – Lumi Mihai, artist.
Proiectul Podul Mogoșoaiei 2.0 – Un traseu cultural pe Calea Victoriei este finanțat de ARCUB în cadrul programului București Re:imaginat – burse de idei pentru proiecte culturale.
Detalii despre proiectul „Podul Mogoşoaiei 2.0 / un traseu cultural pe Calea Victoriei. Segmente pilot: Podul Poeziei (MNLR) și Podul Artei (MNAR)” sunt disponibile pe www.arcub.ro.