Primirea Ucrainei in NATO ar putea duce la un al treilea razboi mondial

arhiva

Ministrii apararii din tarile membre NATO se reunesc astazi la Bruxelles in contextul in care presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut crearea unui scut antiaerian deasupra Ucrainei.

Regatul Unit a anuntat ca in cateva saptamani va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene si in special munitie capabila sa doboare rachete de croaziera. Londra a mai anuntat furnizarea a sute de drone pentru a sprijini serviciile ucrainene de informatii.

Primirea Ucrainei in NATO ar putea duce la un al treilea razboi mondial, afirma secretarul adjunct al Consiliului Securitatii Federatiei Ruse, Aleksandr Venediktov. “Kievul stie foarte bine ca un asemenea pas ar insemna o escaladare garantata spre un al treilea razboi mondial”. Venediktov a reiterat de asemenea pozitia rusa conform careia Occidentul, prin ajutorul acordat Ucrainei, indica faptul ca ia parte direct la conflict. La sfarsitul lui septembrie, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunta ca tara sa va solicita o aderare accelerata la NATO, imediat dupa ce Rusia a oficializat anexarea a 4 regiuni ucrainene.

Adunarea Generala a ONU a condamnat cu o majoritate de voturi anexarile ilegale de teritorii ucrainene de catre Rusia, dupa ce Moscova a facut uz de dreptul sau de veto privind un text similar prezentat la sfarsitul lui septembrie in Consiliul de Securitate. Adunarea a adoptat rezolutia cu 143 de voturi pentru, 5 contra si 35 de abtineri.

Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleara Zaporojie dupa ce unitatea isi va consumat rezervele de combustibil, afirma Renat Karchaa- consilier al directorului general al agentiei ruse pentru energie nucleara Rosenergoatom. Situatia centralei este incerta dupa ce a pierdut din nou ieri, pentru a doua oara in 5 zile, conexiunea electrica externa si depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenta. Compania de stat pentru energie nucleara din Ucraina, Energoatom a acuzat partea rusa ca nu permite accesul unui convoi apartinand companiei ucrainene care transporta motorina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.