Deficitul de vitamina D devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică
Articol de arionmihaela, 14 octombrie 2022, 19:30
Deficitul de vitamina D devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică, iar pentru copii şi vârstnici trebuie suplimentată, a declarat medicul primar endocrinolog Adina Simona Dragomir, la conferinţa „Prevenţie prin alimentaţie personalizată şi stil de viaţă echilibrat – 2022”, organizată cu prilejul celei de-a IX-a ediţii a Zilei Internaţionale a Alimentaţiei.
„Devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică deficitul de vitamina D şi, mai ales, problemele legate de deficitul de vitamina D cum este osteoporoza. Este foarte important să suplimentăm vitamina D la grupele de risc cum sunt copiii şi vârstnicii pentru a preveni osteoporoza, rahitismul”, a explicat medicul.
Adina Dragomir a subliniat importanţa consumului zilnic de fructe şi legume şi a mişcării.
Potrivit medicului, foarte important este şi somnul, iar copiii trebuie să doarmă deja la ora 22,00.
Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, Lygia Alexandrescu, a evidenţiat, la rândul său, creşterea numărului persoanelor supraponderale, arătând că statisticile sunt îngrijorătoare.
„În 2014, vorbeam despre risc de obezitate mediu şi în 2011 eram ţara cu cei mai puţini supraponderali, mai ales la copii. În acest moment, suntem undeva la mijlocul clasamentului, vorbim de 10,9% obezitate, de 47% supraponderalitate, cifre îngrijorătoare. Acesta sunt la sfârşitul anului 2019, începutul anului 2020. Pandemia a mai făcut o serie de modificări în aceste statistici. Este importantă prevenţia, pentru că, până la urmă, încercăm să obţinem o formă cât mai echilibrată a corpului nostru, să obţinem o stare de bine în care omul să se simtă bine în pielea lui şi, până la urmă, şi alimentul face acest lucru posibil. Când vorbim despre alimentaţia sănătoasă nu vorbim numai despre ce ingerăm, despre nutrienţi. Chiar dacă trebuie urmată o dietă bună, dieta bună nu este cea cu care scazi în greutate, dieta bună este cea cu care te menţii”, a afirmat Alexandrescu.
Ea a subliniat că a mânca sănătos şi echilibrat nu este neapărat scump şi a semnalat consumul mare de sare.
Probioticele nu trebuie să fie luate „după ureche”, a mai atras atenţia Lygia Alexandrescu.
„Copiii mănâncă foarte sărat, nepermis de sărat. Noi, românii, mâncăm în loc de 5 grame de sare pe zi, cât recomandă OMS, şi până la 20 de grame, pentru că nu verificăm eticheta alimentară”, a explicat specialista în nutriţie.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a menţionat, la rândul său, că o dietă sănătoasă şi echilibrată este mai mult decât o investiţie financiară reuşită.
„Am văzut un studiu – unul din zece copii se culcă seara flămând. În mediul rural, cifra este mult mai dramatică, pentru că aceştia merg până la 20%. Tot studiile ne arată că România risipeşte aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente. O statistică ce ne dă fiori. Unul din patru copii din România este, aş spune eu, în drumul spre obezitate şi 50% dintre adulţii din România sunt supraponderali sau obezi ceea ce este semnalul unei alimentaţii nesănătoase şi al unei vieţi destul de sedentare. Programe de informare ar trebui mult mai multe la nivel naţional. Avem nevoie şi de o nutriţie personalizată. Cred că dietă sănătoasă şi echilibrată este mai mult decât o investiţie financiară reuşită, iar alegerile alimentare bune vor genera efecte pozitive şi din perspectiva sănătăţii, dar şi a gradului de satisfacţie pentru propria noastră viaţă”, a spus Pauliuc.