Premiere semnate de Gelu Colceag, Alexandru Dabija și Mihai Măniuțiu, la TNB, în octombrie
Articol de andreiabarsanbfm, 14 octombrie 2022, 09:02 / actualizat: 14 octombrie 2022, 10:18
Luna aceasta aduce trei noi titluri în repertoriul Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti,
În zilele de 14 şi 19 octombrie, la Sala Atelier, sunt programate reprezentaţii cu ”Bolta cerească” de Lucy Kirkwood, autoare dramatică și scenaristă britanică multipremiată (n.1983). Piesa spune o poveste plină de suspans, despre o condamnare la moarte în Marea Britanie a secolului XVIII, pe care autoarea o transformă într-un comentariu relevant și acut asupra societății de astăzi, asupra prejudecăților, inegalității, discriminării și luptei pentru putere.
”Bolta cerească” este un spectacol care are energia unui thriller, tensiunea unei drame de tribunal, umorul ireverențios al unei comedii negre deștepte și forța profundă a vulnerabilității. În decorul lui Ştefan Caragiu şi costumele Lilianei Cenean, evoluează cele 16 personaje, dintre care 13 sunt întruchipate de actrițe: Aylin Cadîr / Alexandra Sălceanu, Tania Popa, Ilinca Goia, Mirela Oprișor, Erika Băieşu, Medeea Marinescu, Raluca Petra / Magda Catone, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu, Brânduşa Mircea, Victoria Dicu, Lamia Beligan, Marius Rizea, Mihai Calotă, Daniel Hara / Mihai Munteniţă, Marcela Mateescu.
La realizarea spectacolului, alături de regia lui Gelu Colceag contribuie şi sound designul lui Călin Grigoriu, coregrafia Roxanei Colceag, şi light designul semnat de Bogdan Golumbeanu şi Laurenţiu Iordache.
Din 21 octombrie, Marcel Iureş revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în ”Creatorul de teatru”.
Piesa unuia dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani, austriacul Thomas Bernhard a fost montată de Alexandru Dabija la Teatrul Act, în anul 2001. A fost unul dintre cele mai longevive spectacole. aducându-i lui Marcel Iureş premiul UNITER, în 2002, pentru cea mai bună interpretare masculină.
Acum, actorul joacă, pe scena Sălii Studio, tot rolul lui Bruscon, sub bagheta aceluiaşi Alexandru Dabija, de această dată în compania actorilor de la TNB: Ana Ciontea Lucian Iftime, Alexandru Bindea, Alexandra Sălceanu, Victoria Dicu și Afrodita Androne, actriță ce a făcut parte și din prima distribuție.
Din 22 octombrie, la Sala Pictura, Mihai Măniuţiu ne propune, în adaptarea sa scenică, o piesă mai puţin cunoscută la noi, ”Cei drepţi” scrisă de Albert Camus în 1949 şi montată în acelaşi an în premieră absolută pe scena Teatrului Hébertot în regia lui Paul Œttly.
„O piesă tulburătoare, cu multiple fațete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul și gheața, în aceeași retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă. O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenței. Despre sacrificiu și violență. Despre speranță și catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini. Despre frumusețe și oroare. Despre felul în care istoria malformează și frânge destine. N-aș fi avut curajul să pornesc pe toate aceste cărări care se bifurcă, spre a se aduna, în final, în centrul cel mai intens și dureros al labirintului, unde iluminarea e echivalentă sfâșierii, dacă nu m-ar fi însoțit, dedicați și plini de har, acești actori minunați și „mașinile lor zburătoare”: Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprișor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula. Așteptăm cu emoție, dar și cu încredere, întâlnirea cu publicul”, declară regizorul Mihai Măniuțiu.
Decorul este conceput Adrian Damian, iar costumele de Luiza Enescu, doi colaboratori obişnuiţi ai montărilor sale recente. Muzica este semnată de Mihai Dobre.