Ar putea avea și Termoenergetica soarta RADET?
Articol de Mircea Apostolescu, 17 octombrie 2022, 12:23
Cu datorii de 650 de milioane lei către ELCEN, va intra Termoenergetica în insolvență?
Primarul general Nicușor Dan admite că datoriile Companiei Municipale Termoenergetica către principalul furnizor de energie termică, Electrocentrale București S.A. (ELCEN) se vor ridica la circa 650 de milioane de lei, după finalizarea bilanțului energetic pe anul în curs.
Edilul șef spune că Primăria Capitalei (PMB) nu are bani pentru a achita această datorie si, de aceea, a solicitat ajutor guvernamental.
„(…) Dar există acea diferenţă de tarif între preţul real de furnizare al gigacaloriei, cu toate pierderile, şi preţul pe care îl stabileşte ANRE. Această diferenţă de tarif este de ordinul 120 de milioane de lei în 2020, 240 de milioane în 2021 şi nu e calculată în 2022, pentru că trebuie făcut bilanţul energetic, dar o să fie undeva la 300 de milioane de lei. Aceste aproximativ 600-650 de milioane de lei, dacă vrea, Consiliul General le poate recunoaşte. Eu mi-aş dori să vrea, dar pentru asta trebuie să aibă şi banii şi acesta este motivul pentru care am făcut, încă din octombrie anul trecut, solicitări către Guvern pentru a ne ajuta”, a declarat Nicușor Dan.
PMB plătește subvenția dar nu are bani pentru a achita datoria Termoenergetica către ELCEN!
Primarul Capitalei mai spune că PMB va plăti integral subvenția pe anul în curs, până la sfârșitul anului. Subvenția la termie din acest an se va ridica la 1,5 miliarde de lei, în timp ce, în perioada 2011-2020, Municipalitatea achita sub 700 de milioane de lei, iar în 2021 suma a ajuns la 950 de milioane de lei.
„Noi o să ne stingem datoriile către Termoenergetica până în decembrie, aşa cum am făcut-o şi în 2021, primul an în care s-a întâmplat lucrul acesta. Pentru că Primăria Capitalei, ca subvenţie, în 2011-2020 în medie a plătit sub 700 de milioane de lei. În 2021 a plătit 950 de milioane de lei şi în 2022 va plăti cu totul undeva la 1,5 miliarde lei. De la 700 de milioane la 1,5 miliarde e deja o diferenţă foarte mare, iar ca să ajungi la 2 miliarde nu se poate. Şi atunci e nevoie de sprijin guvernamental”, a spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan nici nu vrea să se gândească la insolvența Termoenergetica!
Primarul general mai susține că, neachitarea sumei de 650 de milioane de lei, poate pune ELCEN în imposibilitatea de a ieși din insolvenţă, ceea ce duce la imposibilitatea de a accesa Fondul de modernizare.
„Este o gaură care există în bugetul Termoenergetica şi mai departe este o datorie care se duce către ELCEN şi mai departe este o datorie care se duce în special către Romgaz, dar şi către operatori mai mici, cum este Vest Energo. În momentul de faţă ELCEN este încă în insolvenţă. Fiind în insolvenţă nu poate să acceseze Fondul de modernizare – sume uriaşe pentru retehnologizare, care sunt disponibile la Ministerul Energiei. Şi atunci este în interesul tuturor să rezolvăm odată problema asta”, a declarat Nicuşor Dan.
La întrebarea directă a București FM cu privire la existența riscului ca și Compania Municipală TERMOENERGETICA (CMTEB) să intre în insolvenţă, ca și predecesoarele sa RADET, în cazul în care PMB nu va primi ajutor de la Guvern, Nicuşor Dan a răspuns că nu vrea să se gândească la un astfel de scenariu.
„Sunt scenarii multiple, dar eu cred că suntem oameni responsabili cu toţii şi o să aducem la linia de plutire financiară toate aceste companii, ca să putem să accesăm bani europeni. (…) Eu sunt optimist că suntem cu toţii oameni responsabili, pentru că aici e o situaţie care nu ţine numai de alimentarea cu căldură a Bucureştiului. ELCEN produce energie electrică pentru Bucureşti, energie electrică care nu poate să fie adusă, din punct de vedere tehnic, din altă parte. Deci nu ne putem juca cu sistemul energetic din Bucureşti. Sunt convins că o să găsim soluţii. (…) Până în momentul de faţă sistemul funcţionează. Datoriile se reduc, prin efortul, pe moment, al Primăriei Municipiului Bucureşti.”
București FM: Mai degrabă întrebarea este dacă există riscul ca Termo să intre în insolvență, dacă nu se dau acești bani de la Guvern?
Nicușor Dan: „Eu vreau să… Nu vreau să mă gândesc. Adică vreau să evit să vorbim despre acest scenariu”, a răspunde primarul general al Capitalei.
În context ar trebui menționat faptul că directorul general al CMTEB declara, încă din vară, că societatea de termoficare se află în risc mare de insolvență, pentru că nu își poate plăti furnizorii, iar intrarea în insolvență ar atrage imposibilitatea de a accesa fonduri europene pentru modernizarea rețelei de termoficare.
„Atât timp cât noi, ca și companie, nu putem încasa de la Primărie toate sumele și nu ne putem onora obligațiile către furnizori și avem datorii mai vechi de perioada scadenței, suntem într-un risc mare de insolvență. Din acest motiv, atragem, încă odată semnalul, că este nevoie de aceste sume, pentru a putea plăti furnizorii, astfel încât lucrurile să funcționeze normal. Să avem gaz, să avem energie termică, să ne putem face reparațiile. Și, mai ales, așa cum spuneam, să putem demara și continua mai departe proiecte de investiții serioase. Deci, dacă noi, Termoenergetica, intram în insolvență, noi nu mai putem atrage fonduri europene.
Din păcate, în acest moment, încă sunt datorii. Într-adevăr, în acest moment supraviețuim cu bani puțini. (…) Bucureștiul nu poate să lase oamenii în frig. (…) Termoenergetica, din cauza decalajelor privind tariful, acumulează și pierderi. Conform legii, aceste pierderi trebuie acoperite, într-un final, tot de către Primăria Municipiului București. Deci, pentru a putea plăti la ELCEN întreaga sumă, evident că singura sursă este Primăria Municipiului București.
Încercăm să depunem pe proiecte de fonduri europene, dar, că să depunem, trebuie să fim într-o sănătate financiară. Deci, așa, cu datorii, nu poți. Pentru că noi suntem cu insolvența ciocăne la ușă”, explica Claudiu Crețu pentru București FM.