Sectorul 1 riscă un nou RĂZBOI al GUNOAIELOR!

De ieri, Romprest nu mai ridică depozitele spontane de deșeuri și nu mai mătură străzile.

Conform unei notificări de aplicare a clauzelor contractuale de reducere a cantității serviciilor prestate transmise Primăriei Sectorului 1 pe 14 octombrie, operatorul de salubritate Romprest a redus frecvența salubrizării de ieri, 16 octombrie 2022.
Asta deoarece administrația locală nu a achitat facturi în valoare de 10,5 milioane de lei pentru lunile iulie și august 2022, potrivit notificării.

Romprest mai spune că Primăria Sectorului 1 a încălcat protocolul semnat anul trecut între cele două părți, protocol prin care s-a pus capăt precedentei crize a gunoiului din Sectorul 1.

„Singura obligație în sarcina autorității contractante în Protocolul mai sus invocat a fost aceea a asigurării finanțării continue a serviciului de către Sectorul 1, conform obligațiilor sale legale, prin achitarea la termenul asumat a facturilor emise pentru serviciile prestate în conformitate cu programele anexă la protocol. Or, Autoritatea contractantă a încălcat această singură obligație asumată, la data prezentei înregistrându-se restanțe la plata facturilor curente aferente lunilor iulie și august 2022 în cuantum de peste 10,5 milioane de lei, facturi care au termenul de scadență depășit cu peste 30 zile, depășind cu mult cele 5 zile asumate de către Sectorul 1 prin Protocolul nr. 2”, se arată în notificarea transmisă de către operatorul de salubritate Primăriei din Banu Manta.

Datorii de peste 95 de milioane și penalități de peste 47 milioane de lei la salubritate!

În plus, conform aceleiași Notificări, Primăria Sectorului 1 datorează Romprest suma de ”95,410,391 lei, la care penalitățile contractuale calculate sunt în valoare de 47,482,011 lei, înregistrând Ia data prezentei 745 zile de întârziere de la data emiterii primei facturi restante, pentru perioada iulie 2020 – mai 2021″.

Îngrijorarea locuitorilor Sectorului 1 este că situația actuală va readuce pe străzi șobolanii și gunoaiele care au sufocat nordul Capitalei anul trecut, situație prezentată de București FM într-o serie de articole.

În context trebuie amintit faptul că și anul trecut au existat două episoade ale acestui război al gunoiului din Sectorul 1. Astfel, operatorul delegat al serviciului public de salubritate a refuzat să mai ridice deșeurile depozitare spontan pe domeniul public de către populație și agenții economici și a redus frecvența ridicării deșeurilor din coșurile stradale.

Prin semnarea protocolului menționat în notificare, operatorul de salubritate, Romprest, a reluat ridicarea gunoiului de pe străzi, iar autoritatea contractantă, Primăria Sectorului 1, a promis că va plăti facturile.

În același context ar mai fi interesant de amintit și că, la o întrebare directă a București FM cu privire la existența unor sume pierdute în instanță în favoarea Romprest, edilul din Banu Manta, Clotilde Armand, a negat ferm existența unor asemenea sume.

Pe de altă parte, viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb a declara pentru București FM că, în fiecare săptămână, consilierii locali primesc de la executori notificări privind executarwa silită a unor sume pierdute în favoarea Romprest.

Conform ordinii de zi a ședinței de Consiliu Local convocate pentru data de 21 octombrie, la punctul „Diverse”, figurează nu mai puțin de treisprezece (13) notificări din partea executorilor judecătorești cu privire la executarea unor sume în favoarea operatorului de salubritate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.