Cazul Alex Jones: retorica victimizării

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Astăzi, câteva cuvinte despre procesul pierdut de Alex Jones, unul dintre cei mai populari adepți ai teoriilor conspirației din SUA.

Pe 12 octombrie, juriul unui proces intentat în Connecticut a decis că Alex Jones trebuie să plătească despăgubiri de 965 milioane de dolari familiilor elevilor uciși într-un dintre cele mai sângeroase atacuri armate din SUA: masacrul de la școala gimnazială Sandy Hook. Crimele au avut loc în 2012, când un tânăr de 20 ani a ucis prin împușcare 26 de persoane, dintre care 20 erau copii.

În contextul acestui eveniment, Alex Jones, proprietarul Infowars, a susținut ani în șir că atacul este unul fals, înscenat de guvern ca parte a unei conspirații pentru a restrânge dreptul americanilor de a deține arme de foc. Nu ar fi murit nimeni, iar victimele ar fi de fapt actori plătiți.  În urma acestor afirmații aberante, părinții victimelor au primit amenințări cu moartea și au fost hărțuiți pentru pretinsă lor colaborare în această conspirație.

Alex Jones, gazda unui talkshow radio, om de extremă dreaptă și proprietarul website-ului Infowars, și-a construit un imperiu media din promovarea teoriilor conspirației și a fake news. Retorica lui Alex Jones este una repetitivă, marcată de un spirit anti-guvernamental și de folosirea conceptului vag de „Noua Ordine Mondială” drept țap ispășitor pentru evenimente percepute de Jones ca fiind „suspecte”.

Multe dintre teoriile sale pedalează în mod obsesiv pe ideea că  reprezentanții Guvernului Federal înscenează diverse evenimente tragice pentru a restrânge drepturile americanilor (masacrul de la Sandy Hook, atacurile de la 11 septembrie, împușcăturile din Parkland, Florida) și, în general, că se pregătește înrobirea cetățenilor americani prin diverse metode. În calitate de susținător al lui Donald Trump, Jones a susținut și alte fake news în avantajul acestuia.

Imperiul media al lui Alex Jones, ridicat pe umerii acestor practici îndoielnice și incompatibile cu jurnalismul de calitate, ar valora undeva între 135 și 270 de milioane de dolari.

În fața acestui verdict (și al unuia similar într-un proces din Texas), Jones se apără într-o manieră tipică persoanelor care sunt sancționate pentru dezinformare: este „distrus” de sistem, pentru că încearcă să arate care este adevărul.

Ar fi naiv să credem că, de-a lungul istoriei, nu au existat conspirații. Însă acestea sunt devoalate prin eforturi conjugate ale investigațiilor legale, jurnalistice, intervențiile martorilor ș.a.m.d. Alex Jones nu a furnizat niciodată dovezi convingătoare în sprijinul afirmațiilor sale; din contră, a negat fapte verificabile, cum ar fi decesul elevilor de la Sandy Hook.

Îți recomand să fii sceptic față de persoanele care folosesc tehnici retorice și strategii comunicare similare pentru a face acuzații nefondate despre conspirații complicate, care merg, eventual, până la nivel planetar.

Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.