Expoziție VR Muzeul Abandonului la fostul Leagăn de Copii Sf. Ecaterina

Trei premiere și o incursiune expozițională mixtă, ce vă propune o călătorie între real și virtual, între București și Sighet, dar mai ales printre poveștile abandonului în societatea românească întinse pe o perioadă de 125 de ani. EXPOZIȚIA VR Muzeul Abandonului este co-finanțată de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București Afectiv 2022.

Primul proiect muzeal exclusiv digital și participativ din România anunță o nouă întâlnire cu publicul în cadrul Expoziției VR MUZEUL ABANDONULUI. Evenimentul va avea loc în clădirea emblematică a fostului Leagăn de Copii Sf. Ecaterina, care devine pentru prima oară spațiu expozițional. Tot pentru prima oară vor fi expuse și documente inedite din perioada 1903 – 1948 din arhiva instituției, care vorbesc elocvent despre evoluția fenomenului abandonului în România. A treia premieră este legată de funcționalitatea de realitate virtuală a Muzeului Abandonului, care este disponibilă acum în cadrul expoziției digitale Sighet.Cămin Spital și va putea fi explorată de vizitatori prin patru stații VR.

Expoziția VR MUZEUL ABANDONULUI va avea loc în perioada 28 – 30 octombrie 2022, la fostul Leagăn de Copii Sf. Ecaterina (zona Arcul de Triumf), acces prin Bulevardul Mărăști în actualul sediu al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1.

PROGRAM:

  • Vineri, 28 octombrie, orele 14.30 – 18.30
  • Sâmbătă, 29 octombrie, orele 10.30 – 18.30
  • Duminică, 30 octombrie, orele 10.30 – 18.30

„Bine ai venit într-un spațiul dedicat uneia dintre cele mai tulburătoare povești ale României – povestea copiilor abandonați.” – așa își va întâmpina Muzeul Abandonului vizitatorii între 28 și 30 octombrie. Expoziția VR MUZEUL ABANDONULUI invită publicul la o explorare de documente de arhivă și artefacte digitale care scot la iveală fragila poveste a copilăriilor frânte. Muzeul Abandonului și-a asumat la apariția sa, în urmă cu un an, această responsabilitate de recuperare memorială a istoriei abandonului în România ultimilor 50 de ani, cu focus pe perioada comunistă și efectele decretului 770 asupra societății românești. De aproape un an, echipa multidisciplinară a muzeului, alcătuită din istorici, psihologi, antropologi, oameni de comunicare și jurnaliști – explorează obsesiv întrebările legate de cum am ajuns să abandonăm, ca națiune, sute de mii de copii… dar, mai ales, de ce continuăm să deținem recordul european la abandon, chiar și astăzi.

Documentele inestimabile păstrate de DGASPC Sector 1 în fostul sediu al Leagănului de Copii Sf. Ecaterina au permis echipei Muzeul Abandonului să analizeze chiar mai departe acest fenomen, către zorii începutului de sec. XX. Veți putea vedea 5 obiecte unicat, expuse pentru prima oară publicului, 5 registre ce cuprind frânturi din istoria în date a copiilor care au ajuns la Leagănul de Copii Sfânta Ecaterina între anii 1903 și 1948, dar și fragmente din povestea acestei clădiri simbolice pentru revoluția protecției copilului în România. Aceste documente vor permite, în anii următori, extinderea cercetării și înțelegerea abandonului în evoluția sa socială și culturală de-a lungul diferitelor epoci.

Expoziția VR MUZEUL ABANDONULUI va avea loc în zona colonadelor din laterala Capelei Sf. Ecaterina, unul dintre spațiile arhitectonice emblematice pentru complexul de clădiri ale cărui planuri sunt semnate de renumitul arhitect I. D. Berindei.

Aplicația imersivă a Muzeului Abandonului a fost dezvoltată de Sabin Șerban, Dan Făcăeru, Marius Hodea și Cosmin Bloju, sub coordonarea lui Ciprian Făcăeru, directorul creativ al Augmented Space Agency.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.