Reabilitare termică cu finanțare europeană, în Sectorul 4!
Articol de Mircea Apostolescu, 19 octombrie 2022, 11:03
Primăria Sectorului 4 a ridicat pe SICAP procedura de achiziție publică pentru un acord-cadru vizând lucrări de reabilitare, consolidare, renovare şi eficientizare energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale, adică a blocurilor din sector.
Licitația vizează încheierea unui acord-cadru pentru o durată de patru ani. Valoarea totală a acestuia este estimată la 4.471.319.164 lei.
Potrivit anunţului, proiectul ar urma să fie finanţat inclusiv din fonduri ale Uniunii Europene, prin PNRR, POR 2021-2027, dar și de la bugetul local și din alte surse precum împrumuturile bancare.
„Pentru finanţarea execuţiei lucrărilor aferente contractelor subsecvente încheiate în derularea acordului-cadru, autoritatea contractantă va accesa proiecte şi/sau programe finanţate din fonduri naţionale şi ale Uniunii Europene (PNRR, POR etc.) fără ca această descriere să fie una limitativă”, se scrie în anunţul de licitație.
Durata contractelor subsecvente încheiate în perioada acordului-cadru ar putea depăşi durata acestuia. Așadar contractele subsecvente s-ar putea întinde până la finalizarea completă a activităţilor.
Cât privește cel mai mare contract subsecvent din cadrul acordului, valoarea estimată a acestuia este de 749 de milioane de lei.
Potrivit anunțului de pe SICAP, „Obiectivul general al acordului-cadru îl reprezintă îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru cetăţenii sectorului, prin eficientizare termică şi energetică, promovarea unei economii mai eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor, mai ecologice, mai competitive prin gestionarea inteligentă a energiei, în condiţiile unei dezvoltări durabile. Importanţa obiectivului derivă din necesitatea reducerii costurilor cu încălzirea pentru populaţie, cu consumul de energie, în special a familiilor/gospodăriilor cu venituri modeste”.
În evalurea ofertelor, componenta financiară va reprezenta 90%, experienţa deţinută de managerul de contract – 5%, iar demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obţinerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitaţi – 5%.
Cât privește condițiile pe care ofertanţii trebuie să le îndeplinească, acestea inculd o cifră de afaceri anuală – în fiecare dintre exerciţiile financiare aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, de minim 650.000.000 lei.
De asemenea, ofertanții vor trebui să demonstreze că, în ultimii cinci ani, au executat şi dus la bun sfârşit lucrări similare în valoare cumulată de cel puţin 250.000.000 lei, fără TVA, în cadrul a maximum trei contracte.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28 noiembrie.