Studiu: Numărul mic de ore de somn poate duce la apariția unor afecțiuni cronice

Sursa foto: expertbeacon.com

Persoanele care dorm cinci ore pe noapte se pot confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta afecţiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, cancer sau diabet, comparativ cu cele care dorm mai mult, arată un studiu publicat în jurnalul ştiinţific PLOS Medicine.

Cercetarea a monitorizat impactul duratei somnului asupra sănătăţii a peste 7.000 de bărbaţi şi femei la vârstele de 50, 60 şi 70 de ani.

Echipa de cercetători britanici şi francezi a constatat că somnul timp de cinci ore a fost asociat cu un risc mai mare de până la 40% de a dezvolta mai multe boli cronice, comparativ cu persoanele care dormeau până la şapte ore.

Oamenii de ştiinţă au dorit să mai afle dacă somnul timp de nouă ore sau mai mult a influenţat starea de sănătate a participanţilor. Ei nu au identificat, însă, o asociere clară între această durată a somnului şi dezvoltarea bolilor cronice la persoanele sănătoase la vârsta de 50 de ani.

Însă, în cazul persoanelor deja diagnosticate cu o afecţiune cronică, o astfel de perioadă lungă de somn a fost asociată cu un risc mai mare cu aproximativ 35% de a dezvolta o altă boală, posibil din cauza problemelor de sănătate subiacente ce afectează somnul, au spus cercetătorii.

„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn şi structura somnului se modifică. Cu toate acestea, este recomandat să doarmă timp de şapte până la opt ore pe noapte – deoarece duratele de somn peste sau sub aceasta au fost asociate anterior cu boli cronice”, a declarat Séverine Sabia, autoare principală a studiului.

Ea a subliniat importanţa unei igiene corespunzătoare a somnului, dând drept exemplu în acest sens asigurarea unui mediu liniştit, întunecat, cu o temperatură confortabilă în dormitor, înainte de a merge la culcare. Ea a sugerat, de asemenea, evitarea meselor bogate înainte de somn.

Studiul a fost susţinut de instituţii precum Institutul Naţional pentru Îmbătrânire, o divizie a Institutului Naţional de Sănătate din SUA, Consiliul de Cercetare Medicală (MRC) din Marea Britanie şi Fundaţia Britanică a Inimii.

Conform cercetătorilor de la University College London şi Universitatea Paris Cité, experţii recomandă în jur de şapte sau opt ore de somn pe noapte, pentru o viaţă sănătoasă.

Potrivit cercetătorilor, somnul permite creierului să proceseze amintirile şi este bun pentru concentrare şi metabolism. În timpul somnului, creierul elimină toate „deşeurile” activităţii neuronale, de care corpul nu mai are nevoie.

Sfaturile specialiştilor pentru un somn bun

  • Implică-te în activităţi obositoare pe parcursul zilei şi menţine-te activ şi ocupat
  • Evită somnul pe parcursul zilei
  • Nu consuma cofeină şi alcool înainte de culcare
  • Stabileşte-ţi o rutină de seară şi asigură-te că dormitorul este relaxant – foloseşte perdele groase şi păstrează o temperatură potrivită a camerei. Evită televizorul, telefonul sau alte dispozitive care te-ar putea distrage
  • Dacă nu reuşeşti să adormi, ridică-te şi fă ceva relaxant, cum ar fi cititul unei cărţi. Întoarce-te în pat când te simţi mai adormit.

Medicii prescriu tot mai rar somnifere, pentru că s-a demonstrat că au efecte adverse grave şi pot cauza dependenţă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.