RĂZBOI în Ucraina! Zelenski: „În cazul distrugerii barajului, canalul Crimeei de Nord va dispărea”!

Update 15:00: Operatorul reţelei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a anunţat vineri că va impune restricţii şi opriri „controlate şi temporare” ale furnizării energiei electrice în principalele regiuni ale ţării, inclusiv la Kiev, în urma bombardamentelor continue ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene, transmite agenţia EFE.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 14:30: Ţările baltice au cerut vineri înfiinţarea unui tribunal special pentru a judeca „crimele de agresiune” comise de Rusia împotriva Ucrainei, reluând astfel o cerere a Kievului, în a doua zi a summitului Consiliului European, care reuneşte liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, la Bruxelles, relatează AFP.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:00: Kremlinul s-a eschivat vineri să răspundă la întrebarea dacă preşedintele rus Vladimir Putin a dat sau nu ordin ca forţele ruse să se retragă din oraşul Herson (sudul Ucrainei), relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, s-a limitat să spună că această întrebare trebuie adresată Ministerului Apărării.

Întrebat direct într-o conferinţă de presă dacă Putin a ordonat sau nu retragerea, Peskov a răspuns: „Această întrebare se referă la desfăşurarea operaţiunii militare speciale, vă recomand să o adresaţi Ministerului Apărării”.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Trupele ruse au lansat noi atacuri asupra oraşului Harkov, în nord-estul ţării, al doilea ca mărime din Ucraina, care s-au soldat cu cel puţin şase răniţi, şi în Zaporojie(sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară, aflată sub controlul Moscovei, relatează EFE.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: Aproximativ 2.000 de militari ruşi mobilizaţi în ultimele săptămâni de Moscova au sosit pe teritoriul ocupat al regiunii Herson din sudul Ucrainei pentru a înlocui personalul pierdut şi a întări unităţile de pe linia frontului, potrivit unui raport publicat vineri de Statul Major General al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook, citat de EFE.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 11:30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit joi cancelarului german Olaf Scholz pentru livrarea sistemului de apărare antiaeriană Iris-T, relatează DPA.

„Acest sistem german nu apără doar spaţiul aerian al Ucrainei, ci protejează stabilitatea europeană prin limitarea terorii ruse, care ne loveşte ţara acum şi va lovi şi ţările dvs. în viitor”, le-a spus Zelenski, prin videoconferinţă, şefilor de stat şi de guvern din UE reuniţi la un summit la Bruxelles.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 11:00: Poliţia ucraineană a încheiat lucrările de exhumare a cadavrelor dintr-o groapă comună descoperită în Liman, în regiunea Doneţk (est), după ce oraşul a fost eliberat din mâinile trupelor ruse, relatează EFE vineri.

Aceasta este, potrivit poliţiei, cea mai mare groapă comună descoperită în acest oraş eliberat de ucraineni după ocuparea sa de forţele ruse şi care se află într-una din cele patru regiuni pe care Moscova le-a anexat recent.

…………………………………………………………………………………………………………..

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat joi seară pe ruşi că au minat un baraj al unei hidrocentrale aflate în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, şi sub controlul forţelor Moscovei, notează AFP.

„Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de teroriști ruşi”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

„În cazul distrugerii barajului (…), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu” şi va fi „un dezastru de mare amploare”, a adăugat preşedintele ucrainean care a menţionat deja această posibilitate în cursul unei intervenţii mai devreme, în faţa Consiliului Uniunii Europene.

Barajul hidrocentralei Kahovka este construit pe râul Nipru, într-o zonă aflată în prezent sub controlul armatei ruse şi nu departe de linia de contact cu forţele ucrainene, reaminteşte AFP.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.