Termoficare de la soare, un program care nu există?

Sursa foto: primaria sector 1/facebook

Edilul Sectorului 1 reintroduce, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Local din Banu Manta, „Proiect de hotărâre privind aprobarea criteriilor de selecție a blocurilor de locuințe, în vederea implementării unui Proiect pilot <Termoficarea de la soare>, care va sta la baza programului local multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe prin soluții de eficientizare energetică”.

Proiectul a mai fost respins de către consilierii locali de la Sectorul 1.

„Principalul proiect, Termoficare de la soare, care prevede instalarea de panouri fotovoltaice și panouri … și pompe de căldură, pe toate blocurile din Sectorul 1, a fost suspendat, în Consiliul Local, din motive politicianiste, contrar interesului cetățenilor”, acuza Clotilde Armand.

Viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb, spune că, de fapt, aprobarea acestui proiect înseamnă să pui căruța înaintea cailor, mai întâi ar trebui aprobat proiectul Termoficare de la soare în sine, cu studiu de fezabilitate și indicatori tehnico-economici
program care de fapt nu există și nimeni, nici măcar consilierii locali nu știu exact în ce va consta și dacă este viabil.

„Un program care nu are nici măcar un studiu de fezabilitate, un studiu tehnic, care să ne răspundă, atât nouă, cât și cetățenilor, la niște întrebări concrete. Ce costuri vor avea? Care sunt blocurile pe care pot fi amplasate, astfel încât să fie eficient? Care este perioada din an în care acestea cu adevărat vor funcționa? Ce se întâmplă pe timpul iernii, când puterea soarelui nu mai este atât de mare ca vara? Care sunt costurile pe care, până la final, o asociație de proprietari trebuie să le suporte?

Criteriile (… de selecție a blocurilor n.r.) și acelea sunt fără nicio logică cu eficiența energetică. Vă dau doar un exemplu: ia în considerare familiile care au copii sub 14 ani. Ca și cum o familie care are un copil de 15 ani nu trebuie să se mai încălzească. Sau cei care sunt vârstnici, la fel, trebuie să facă iarna în frig.

Plus că avem și niște probleme de legalitate, în sensul în care contractele de mandat deja au fost semnate, dar criteriile (… de selecție a blocurilor n.r.) nu sunt votate. Și, atunci, se pune întrebarea: cum ai ales acele asociații, dacă noi nu ți-am votat criteriile? Cum ai stabilit contractul de mandat, dacă nu ți l-a votat Consiliul Local, nu ți l-a aprobat anterior”, a explicat viceprimarul Ramona Porumb pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.