RĂZBOI în Ucraina! Zelenski: „Lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil”!

Update 16:50: Ministerul de Externe al Ucrainei şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de acţiunile Federaţiei Ruse, care au dus la întârzieri în operaţiunile coridorului de cereale prin Marea Neagră, conform unui comunicat postat pe pagina sa de internet.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 16:20: Mai mulţi oficiali europeni au afirmat luni că războiul din Ucraina, care a condus la o utilizare crescută a cărbunelui şi gazelor naturale lichefiate, nu va determina modificarea planurilor climatice ale UE, în contextul negocierilor din avanpremiera reuniunii COP27 de la Montreal, transmite AFP.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 15:30: Ministerul Afacerilor Externe transmite, într-un bilanţ realizat la opt luni de la începerea războiului din Ucraina, că în perioada menţionată 2,65 de milioane de ucraineni au tranzitat România, iar peste 86.500 de ucraineni au ales să rămână în ţara noastră.

………………………………………………………………………………………………………

Update 14:30: Rusia va încetini avansul trupelor ucrainene în sud cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hidrocentralei Kahovka, însă o astfel de decizie ar inunda teritoriul ocupat de Moscova şi ar afecta un canal de apă vital pentru Crimeea anexată, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kiril Budanov, relatează Reuters.

Oficialul ucrainean a făcut aceste declaraţii într-un interviu publicat luni de Ukrainska Pravda după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Rusia a minat barajul hidroelectric de pe fluviul Nipru şi se pregăteşte să îl distrugă.

………………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: Ucraina reuşeşte să se apere cu tot mai mult succes împotriva atacurilor ruse cu drone iraniene, potrivit serviciilor de informaţii britanice, informează luni dpa.

Dronele sunt încete, zgomotoase şi zboară la altitudine joasă, ceea ce le face „uşor de doborât utilizând apărarea antiaeriană convenţională”, subliniază Ministerul Apărării britanic pe Twitter, luni, în conferinţa sa zilnică asupra războiului din Ucraina.

Oficiali din Ucraina susţin că peste 85% dintre aceste atacuri au fost interceptate, informează ministerul.

……………………………………………………………………………………………………

Update 11:00: „Nimeni nu s-ar lăsa păcălit” dacă Moscova ar pregăti o escaladare a conflictului din Ucraina sub pretextul folosirii de către Kiev a unei „bombe murdare”, menţionate de guvernul rus, au afirmat luni într-o declaraţie comună miniştrii de externe din Franţa, Regatul Unit şi Statele Unite, relatează AFP.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 10:00: Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o „misiune pentru o generaţie” care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citaţi de dpa.

……………………………………………………………………………………………………..

Două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat aseară în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac. Convoaiele sunt compuse din blindate ușoare și grele de infanterie. Acestea sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Lupta al NATO aflat la Cincu.

Spania va trimite în România și Bulgaria avioane de lupta F-18 și Eurofighter pentru a contribui la consolidarea Flancului Estic al NATO. Acestea vor ajunge la Baza Militară de la Fetești pe 1 decembrie și vor rămâne acolo până pe 31 martie anul viitor.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o „bombă murdară”, aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării în discuţii telefonice cu omologi din NATO, transmite AFP.

„Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil”, a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit „o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale „murdării”, că lumea nu va accepta asta”, a continuat el.

Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, „şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (…) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina”.

Mai devreme, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase pe reţelele sociale că „invenţiile ruseşti despre Ucraina care se pregăteşte să folosească o „bombă murdară” sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase”.

Ruşii îi acuză adesea pe alţii de ceea ce pregătesc chiar ei”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Duminică, în cursul discuţiilor telefonice cu omologii săi britanic, francez şi turc, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat „îngrijorările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o +bombă murdară+”, potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.