Primul Centru Barnahus din România, în Sectorul 6!
Articol de Mircea Apostolescu, 25 octombrie 2022, 15:32
Primăria Sectorului 6, în colaborare cu Fundația „Salvați Copiii”, a deschis primul Centru de tip Barnahus din România, pe Splaiul Independenței, la numărul 200. Centrul ține loc de secție de poliție, tribunal, spital și cabinet de consiliere.
Centrul este dedicat tuturor copiilor din București care au fost victime sau martori ai violenței în familie, precum și celor care au suferit un abuz sexual.
În cadrul centrului se oferă asistență socială, medicală, psihologică, dar, cel mai important, victimele abuzului sexual pot fi audiate de către procurori și polițiști în condiții care să evite traumatizarea și mai puternică și repetată a victimelor.
Ceea ce se urmărește, de fapt, în cadrul unui asemenea centru de tip Barnahus este că, prin integrarea într-un spațiu prietenos, sigur, a mai multor servicii, de la cele medicale la cele sociale, procurorii și polițiștii să poată obține din partea copiilor victime ale abuzurilor sexuale mărturii care să poată fi folosite ca probatoriu în instanță, evitând traumele generate de audierile în secții de poliție, sedii ale parchetelor și săli de judecată.
Copilul care a trecut printr-un abuz sexual, violență în familie, are nevoie de suport emoțional, nu de noi traume. Victima unei astfel de infracțiuni nu mai are nevoie să fie și plimbată prin secții de poliție, Parchete și săli de judecată pentru a depune mărturie.
De aceea, Primăria Sectorului 6, împreună cu Organizația Salvați Copiii, a deschis astăzi, oficial, primul centru de tip Barnahus. Un spațiu prietenos, unde cei mici le pot povesti autorităților prin ce au trecut, fără să aștepte cu orele pe la ușile instituțiilor.
Centrul arată ca acasă. Este mobilat cu bun gust, în culori vii. Doar o cameră discretă care înregistrează toată discuția face diferența.
Este primul centru din țară destinat audierii copiilor abuzați, în dosarele de anchetă penală. Acesta se află pe Splaiul Independenței nr. 200, din Sectorul 6. Tot aici, minorii vor putea fi audiați, evaluați psihologic și medical de personal specializat.
Totul se desfășoară în condiții depline de siguranță și într-un cadru prietenos, creat după modelul inovator Barnahus.
Numele „Barnahus” provine din Islanda, unde a fost înființată prima instituție de acest gen, și înseamnă „casă de copii”. Standardele islandeze au fost preluate la nivel european și îmbrățișează o abordare multidisciplinară care urmărește prevenirea retraumatizării copilului-victimă.
Primul centru pilot de acest tip din România a fost înființat în Sectorul 6, în clădirea pusă la dispoziție de Primăria Sectorului 6, prin DGASPC Sector 6, printr-un parteneriat public-privat, finanțat prin granturi europene.
Ciprian Ciucu a promis că Primăria Sectorului 6 va asigura finanțarea centrului și după epuizarea fondurilor europene și a exprimat speranța ca astfel de centre să fie înființate atât în celelalte sectoare ale Capitalei, cât și în toată țara. În incinta centrului din Sectorul 6, s-au desfășurat, deja, douăsprezece audieri ale unor minori.
În 2021 s-au înregistrat aproape 16.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, dintre care 1.349 sunt cazuri de abuz sexual.