În acest weekend, România trece la ora de iarnă!
Articol de bucurestifm, 26 octombrie 2022, 21:49 / actualizat: 28 octombrie 2022, 9:35
La sfârșitul acestei săptămâni, România trece la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel că ora 4.00 devine ora 3.00.
Ziua de duminică, 30 octombrie va avea 25 de ore, și va fi cea mai lungă zi a anului.
Ora de vară a fost implementată în timpul Primului Război Mondial pentru a profita de orele de vară mai lungi și pentru a economisi energie.
Cercetări recente arată că schimbarea orei de două ori pe an are efecte negative, în special asupra sănătății.
Gisela Helfer, profesor de psihologie și metabolism al Universității Bradford, spune că în primele zile după schimbarea orei, mulți oameni suferă de iritabilitate, insomnie, oboseală, iar funcția imunitară este redusă.
Îngrijorător este faptul că în primele câteva săptămâni după modificările orei de vară, există mai multe atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și accidente la locul de muncă.
Toate se întâmplă din cauza unei „dereglări” a „ceasului biologic” care controlează funcțiile noastre fiziologice de bază.
Uneori este nevoie de câteva zile sau săptămâni pentru ca organismul să se adapteze la schimbarea orei.
Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite.
Gisela Helfer are și câteva sfaturi pentru o adaptare mai ușoară la schimbarea orei.
„Păstrați un model regulat de somn înainte și după schimbarea orei”, spune specialista. Pe cât posibil, în prima fază, ora la care te trezești dimineața trebuie să fie cât mai apropiată de cea de trezire înainte de schimbarea orei, cu mici diferențe.
Bucurați-vă de lumina soarelui dimineața. Lumina dimineții vă ajută corpul să se adapteze mai repede și să sincronizeze ceasul corporal, în timp ce lumina de seară vă dă ceasul înapoi. Apoi, evitați lumina puternică noaptea. Aceasta include lumina albastră de la telefoane mobile, tablete și alte dispozitive electronice. Lumina albastră poate întârzia eliberarea hormonului de somn. În fine, mențineți un ritm alimentar regulat. Cercetările au arătat că expunerea la lumină și mâncatul la momentul potrivit pot ajuta ceasul biologic să funcționeze într-un regim aproape normal. Respectați orele de masă și evitați mesele târzii”.