VIDEO: Privește cerul de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”!
Articol de cristina.toma, 26 octombrie 2022, 16:33 / actualizat: 27 octombrie 2022, 13:46
Eclipsa de soare care a avut loc ieri pare că a trezit un nou interes pentru astronomie a multor bucureșteni, mulți aflați la vârsta adolescenței. Tocmai de aceea, invitatul de astăzi al emisiunii „În Comunitate” a fost astronomul Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Adrian Șonka are o carieră de peste 20 de ani și a scris cărțile „Ghidul micului astronom”, „O plimbare prin Univers” și „Introducere în lumea asteroizilor”.
Pasiunea pentru astronomie – pasiune care mai târziu s-a transformat în profesie – a început la Adrian Șonka în adolescență când a fost întâi atras de cărțile de science fiction, iar apoi de cele de astronomie. O mare bucurie a avut-o atunci când într-una din librăriile de cartier, ascunsă printre blocuri, a găsit o hartă a cerului cu reprezentări ale stelelor și constelațiilor.
Peste ani de zile pasiunea pentru stele avea să se transforme într-o profesie, Adrian Șonka devenind astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, unde ține prezentări la planetariu și observații astronomice cu publicul. Din când în când organizează și ieșiri în afara orașului cu pasionații de astronomie.
Mulți oameni sunt atrași spre astronomie, mai mult de fotografiile pe care le pot face și mai puțin de cărțile de astronomie sau de literatura science fiction.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este deschis tuturor celor pasionați de astronomie sau celor care sunt curioși să descopere și altceva dincolo de agitația cotidiană.
Poate că sunt unii care chiar au descoperit ceva interesant din moment ce pe multe clădiri din București se întâmplă să vedem scris cu spay „Privește cerul”.
Cei care sunt curioși să privească cerul și altfel, o pot face mergând la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care este deschis de marți până sâmbătă de la ora 14:00 la 22:00.
Vizitatorii sunt de toate vârstele. De multe ori tinerii care vin de la unele evenimente sau, în drum spre acestea, se opresc și la Observator.
Unii sunt curioși să vadă peisaje de pe Lună, în vreme ce alții sunt interesați de meteoriți sau de asteroizi. Sunt și vizitatori care întreabă și de posibilitatea ca aceste corpuri să lovească Pământul și sunt uimiți când află că meteoriții și chiar asteroizii, de mici dimensiuni ce-i drept, intră în atmosfera planetei noastre mai tot timpul.
Oamenii sunt, de asemenea, interesați de posibilitatea existenței extratereștrilor dar și de posibilele vizite ale acestora.