Raportarea infecţiilor nosocomiale, inclusă în evaluarea managerilor de spitale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru RaFILA, a afirmat că includerea raportării infecţiilor nosocomiale în evaluarea managerilor de spitale are ca scop aflarea adevărului din sistemului medical şi excluderea blamării personalului.

„Un ordin de ministru, aflat în dezbatere publică, modifică indicatorii de performanţă ai managerilor de spitale. „Unul dintre indicatori e legat de infecţiile nosocomiale, o raportare într-un interval rezonabil între 3 şi 7% din totalul pacienţilor externaţi, ceea ce e similar cu ce se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană, va fi încurajat, va primi punctaj maxim, iar cei care raportează mai puţin de 3% vor avea o diminuare corespunzătoare a punctajelor”, a explicat ministrul.

El a precizat că în acest fel se încearcă să se încurajeze raportarea infecţiilor nosocomiale. „Sper ca ea să fie dublată şi de o percepţie pozitivă la nivelul opiniei publice, pentru că important este să cunoşti adevărul şi să intervii acolo unde apar focare, unde apar probleme care sunt ameninţătoare de viaţă”, a adăugat el.

Rafila a evidenţiat şi nevoia unei schimbări de mentalitate. „Acest sistem care blamează întotdeauna personalul medical sau administraţia unui spital trebuie să înceteze, pentru că sunt şi situaţii obiective în care aceste infecţii pot să producă îmbolnăviri şi, din nefericire, frecvenţa acestor germeni în România este mare comparativ cu alte ţări. Nu este o situaţie doar pentru ţara noastră”, a punctat acesta.

Conform ministrului, în situaţii similare se află şi alte ţări din sudul Europei, unde consumul de antibiotice este foarte mare.

Ministerul Sănătăţii a realizat un ghid de bune practici în acest domeniu, care va fi aplicat în şase spitale din Bucureşti şi din ţară.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.