Strigăt al disperării în Consiliul General!
Articol de Mircea Apostolescu, 31 octombrie 2022, 15:28
Elena Saboc, reprezentant al familiilor care au repartiții pentru unități locative în blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea, a lansat, astăzi, în fața consilierilor municipali, un strigăt al disperării.
Majoritatea dintre cele 114 familii defavorizate care ar fi trebuit să se mute în blocul din Prelungirea Ghencea nu au putut să își închirieze alte unități locative cu banii din ajutorul de chirie oferit de către Primăria Capitalei. Asta deoarece, pe piața liberă, se solicită achitarea a două luni în avans plus o lună garanție, iar oamenii nu dispun de acești bani, suma a trei chirii lunare, a explicat Elena Saboc.
Femeia este mamă singură și lucrează, dar are un salariu mic, care nu-i permite plata unei chirii pe piața liberă și achitarea utilităților. Ea a fost evacuată de către proprietar din garsoniera în care locuia, pentru neplata chiriei. Acum, locuiește, împreună cu fiul ei pe la prieteni, iar, în două săptămâni, va trebui să își scoată mobila din garsonieră.
În culmea disperării, femeia, amenință că va veni cu mobila în fața Primăriei Capitalei și consideră că primarul general Nicușor Dan este vinovat pentru această situație deoarece nu a făcut nimic pentru finalizarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea.
„Stăm pe drumuri. Deci, în două săptămâni, eu trebuie să eliberez garsoniera aceea de tot. Trebuie să îmi iau mobila și tot ce am acolo. Vreau să găsiți o soluție. Vreau să faceți o ședință de urgență pentru câteva familii care suntem, la momentul de față, într-o situație critică. Să implementați un proiect, că a venit iarna și să ne putem muta. (…)
În momentul în care ies cu mobila din acea garsonieră – domnilor consilieri, vă rog, să știți că nu glumesc, vorbesc foarte serios, în cazul în care ajung cu mobila în stradă – cu copilul am ajuns, ca să dorm pe la prieteni, vin cu mobila în fața Primăriei. Domnule primar, vă rog să luați măsuri, în această situație. Mi-ați promis că rezolvați cu blocul din Ghencea. Mi-ați promis că îl treceți în patrimoniul Primăriei. Nu ați făcut absolut nimic.
Nu am unde să stau cu un copil, domnule primar. Este posibil ca copilul meu să nu meargă să frecventeze liceul tocmai din cauza asta?! Dacă se întâmplă, de exemplu, cu mine ceva, cu viața mea, eu vreau să-l fac răspunzător direct pe domnul primar”, le-a spus Elena Saboc lui Nicușor Dan și consilierilor generali.
Doar 25 dintre cele 114 familii au reușit să acceseze ajutorul pentru chirie!
Conform viceprimarului general al Capitalei Horia Tomescu, dintre cele 114 familii care au primit repartiții în blocul respectiv, 27 au reușit să depună dosare pentru ajutorul la plata chiriei. Dintre acestea, numai 25 de dosare au fost aprobate.
Andrei Badiu ( consilier general): „Nu aveți o repartiție! Vă rog, opriți porcăria asta”!
Consilierul municipal Andrei Badiu, i-a răspuns enervat Elenei Saboc că nu ar avea o repartiție deoarece blocul nu ar exista. Cât privește problemele femeii, acestea ar fi de competența Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), nu a Consiliului General, consideră Badiu.
„Raportat la problema blocului social (…), nu aveți acolo o repartiție! Vă rog, opriți porcăria asta! Deci, acolo nu ați primit o repartiție, pentru că acel bloc nu există. (…) Noi, ca să reușim să corectăm ceva, am venit cu un proiect și am acordat un ajutor pentru persoanele care aveau, să spunem, acea repartiție, tocmai ca urmare a acestei presiuni, pe care eu, personal, n-o înțeleg și n-o primesc! (…) Să vă ajutăm, să subvenționăm să dăm o formă de ajutor pe chirie. (…)
Pe de altă parte, să veniți aici, în Consiliul General și să ne spuneți că ce se întâmplă cu mine, că merg la… Da’ mergeți, doamnă, la televiziuni! Nu este vina mea. Nu este vina Consiliului pentru situația aceasta. Încercăm să găsim soluții. Dar cum vreți să edificăm un bloc sau să vă dăm o repartiție unde nu am, efectiv, un număr de Carte Funciară?!
Insistați și încercați să puneți o presiune de-asta pe noi, pe principiul hai domne’ să scăpăm de doamna asta! Dați-i ceva, să scăpăm de ea. Eu, personal, nu primesc așa ceva”, i-a replicat Badiu Elenei Saboc.
De doi ani lucrările la blocul social din Prelungirea Ghencea bat pasul pe loc!
În context, trebuie amintit faptul că 114 familii vulnerabile au primit, în septembrie 2020, repartiții pentru tot atâtea unități locative, din ceea ce ar fi urmat să fie primul dintr-un ansamblu de blocuri de locuințe sociale, construit de către Primăria Municipiului București în Prelungirea Ghencea. La momentul respectiv, blocul era ridicat și oamenilor li s-a promis că se vor putea muta până în iarna respectivă.
Acum, blocul se află în patrimoniul Companiei Municipale Trustul de Clădiri Metropolitane, care nu reușește să finalizeze lucrările. Aceeași companie bate pasul pe loc și cu lucrările de lărgire a Prelungirii Ghencea.