Producătorul de anvelope Nokian vine în România!

Arhivă

Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat astăzi planurile de a deschide o fabrică de anvelope pentru autoturisme, la Oradea, relatează Reuters.

Producătorul finlandez va investi 650 milioane euro, scrie Reuters. Compania a ieșit de pe piața rusă și vrea să compenseze pierderile de acolo.

Ieșirea din Rusia a dus la prăbușirea acțiunilor Nokian, iar compania a avut pierdere operaționale de 200 milioane euro în al doilea trimestru al acestui an, din cauza „exit-ului” rusesc.

Fabrica va avea 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare. Producția de serie ar trebui să înceapă în primele luni din 2025. Capacitatea anuală va fi de 6 milioane de anvelope.

Finlandezii își propun ca aceasta să fie prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria românească. Principalele piețe de vânzări vizate sunt cele din Europa Centrală.  

Compania are 4.900 de angajați și produce în Finlanda și SUA. În țara scandinavă fabrica se află în orașul Nokia. Compania a fost înființată în 1988.

Nokian Tyres este listată la Helsinki și are o capitalizare de piață de 1,6 miliarde euro. În iulie 2021, capitalizarea era de 5,6 miliarde dolari, iar maximul istoric era atins în octombrie 2013: 6,8 miliarde dolari.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.