RĂZBOI în Ucraina! Lupte intense în regiunea Donbas!

Update 15:00: Ucraina a negat joi că ar fi oferit noi garanţii pentru ca Rusia să revină la acordul privind coridorul de cereale, contrar celor afirmate de Moscova, şi nici nu a făcut vreo concesie, mulţumind în acelaşi timp ONU şi Turciei pentru mediere, relatează EFE.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 14:30: „Încă nu vedem niciun rezultat în privinţa unui al doilea aspect: înlăturarea obstacolelor la exporturile de îngrăşăminte şi grâne ruseşti. L-am chemat încă o dată pe secretarul general al ONU să se asigure că duce la îndeplinire obligaţiile pe care şi le-a asumat prin propria sa iniţiativă. Dacă vorbim despre volumele de îngrăşăminte şi grâne în chestiune, atunci aceste volume din partea rusă sunt incomparabil mai mari decât din partea ucraineană”, a afirmat ministrul de externe Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Amman, capitala Iordaniei.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 13:45: Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a lansat un apel către comunitatea internaţională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei, într-un mesaj postat pe Twitter miercuri seara, potrivit agenţiei ucrainene de presă Ukrinform.

„Când cineva vorbeşte de o ‘reglementare diplomatică’, acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumului dat de Rusia: să-şi dea teritoriile şi să-şi recunoască înfrângerea. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei!”, susţine Podoliak în mesajul său.

……………………………………………………………………………………………………

Update 13:30: Mai multe explozii au lovit oraşul ocupat de ruşi Melitopol din sudul Ucrainei în timpul nopţii de miercuri spre joi, au anunţat joi ambele părţi. Însă relatările de la Kiev şi Moscova au fost diferite, notează DPA.

……………………………………………………………………………………………………

Update 12:30: Rusia a convocat-o joi pe ambasadoarea britanică după acuzaţiile Moscovei că personal al marinei britanice a fost implicat într-un atac cu drone ucrainene asupra flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, informează Reuters.

Ambasadoarea Deborah Bronnert a sosit la Ministerul de Externe imediat după ora locală 10:30 (7:30 GMT), în timp ce o mulţime scanda sloganuri antibritanice şi ridica pancarte pe care se putea citi „Marea Britanie este un stat terorist”.

Bronnert s-a aflat în minister aproximativ 30 de minute, a declarat un jurnalist Reuters aflat la faţa locului. Nu au existat imediat comentarii din partea Rusiei sau a Marii Britanii cu privire la detaliile discuţiei.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 11:30: Şase nave încărcate cu cereale au plecat joi dimineaţă din porturile ucrainene după reluarea traficului decisă în urmă cu o zi, a anunţat Ministerul Apărării al Turciei, transmite AFP.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 10:30: Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), cea mai mare din Europa, a rămas joi în totalitate fără curent, după ce bombardamentele ruseşti de miercuri au avariat singurele două linii electrice de înaltă tensiune care conectează centrala la reţeaua electrică a Ucrainei, lăsând-o doar cu generatoarele diesel, a declarat joi compania de stat ucraineană Energoatom, potrivit EFE, Reuters şi Unian.

………………………………………………………………………………………………………

Guvernul ucrainean a informat miercuri despre lupte intense care se dau în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas, informează joi dpa.

Zeci de atacuri au fost respinse într-o singură zi, a declarat miercuri adjunctul ministrului apărării, Hanna Maliar, pentru televiziunea ucraineană.

De fiecare dată când armata rusă avansează, forţele ucrainene răspund imediat cu un contraatac, a explicat ea.

Potrivit statului major ucrainean, Rusia a continuat să atace infrastructura din mai multe regiuni ale ţării cu rachete şi drone iraniene. Conform autorităţilor din regiunea Harkov, cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor. Patru locuinţe, două clădiri înalte şi un magazin au fost, de asemenea, avariate în urma unor atacuri ale artileriei, se arată în comunicat. Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

Forţele ruse vizează în prezent infrastructura energetică a Ucrainei. Au fost lovite numeroase centrale electrice, iar întreruperi de curent se produc zilnic.

Curentul electric a fost întrerupt miercuri o perioadă de timp în regiunea Kiev ca măsură de precauţie, a declarat compania energetică Ukrenerho.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.