VIDEO: Emil Ivănescu – „Împreună cu un arhitect francez, Henri Coandă a inventat o structură de locuințe antiseismică”!

Despre expoziția dedicată lui Henri Coandă și cei 50 de ani de invenții, care se va deschide azi la Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Grigore Leonida, au aflat Andreea și Alex de la Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala București și cel care a găsit invenții ale unicului Coandă necunoscute publicului, invitat în „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM.

„Noi, prin Anuala de Arhitectură din București, activăm Muzeul Leonida. La invitația lor, printre alte expoziții, am curatoriat expoziția despre Henri Coandă. Intrând în arhivele muzeului am descoperit lucruri interesante. Coincidența face să se lege acest cutremur de azi de una dintre inovațiile lui din anii ‘20, după Primul Război Mondial. Împreună cu un arhitect francez, Henri Coandă a inventat o structură de locuințe antiseismică. Nu s-a aplicat atunci, dar azi ar fi posibil. Era revoluționară pentru acea perioadă. El a continuat inovațiile și a realizat un fel de beton care imita lemnul, pe care l-a aplicat la Palatul Culturii de la Iași”, explică Emil Ivănescu.

Dacă vrei să afli detalii despre invenția lui Coandă din anii ‘20, despre inovațiile lui folosite în Franța în materie de construcție a caselor, cum a transformat în anii ‘50 apa salină în apă potabilă, de ce a ajuns să construiască o sanie cu reacție, vezi VIDEO.

„Aceste lucruri le-am descoperit în arhiva Muzeului Tehnicii. De-a lungul timpului s-au mai dat câteva pastile, dar, dacă lucrurile nu sunt ambalate în forma care trebuie, nu ajung la publicul larg. Acestea nu sunt singurele lucruri interesante. În anii 1950 s-au construit pentru Dubai acele silozuri imense care erau cufundate în ocean. Au fost foarte utile și apreciate de șeici.

O altă invenție pentru anii ’50 a fost un ansamblu de desalinizare a apei marine, ca să fie transformată în apă potabilă și să aducă apă pentru locuințe. Asta era chiar revoluționară pentru anii aceia. Avem, iată, din anii ’50, aceste soluții sustenabile. Discul zburător a fost făcut împreună cu armata americană și este o aplicație a efectului Coandă. Când ești tânăr atunci lovești cu idei puternice și e bine să ai un sprijin financiar.

A realizat avionul la Salonul Aviatic în anul 1910, fiind sprijinit de tatăl său. Această aerodină lenticulară este o aplicație mai târzie a acestui fenomen cercetat ulterior. Ce se știe mai puțin este că în 1911 a construit o sanie cu reacție”, povestește președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala București.

„Sunt niște lucruri pe care le veți putea vedea și afla de astăzi, timp de 4 luni, la Muzeul Grigore Leonida. Toate aceste subiecte au machete – din arhiva Muzeului și a Academiei Române. Toate se pot vedea tridimensional”, punctează Emil Ivănescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.