Povestitorul – o carte despre muzică și sinceritate

Dacă vă place muzica – de orice fel ar fi ea – dar iubiti și poveștile si, mai ales dacă Nirvana a fost formația voastră preferată la un moment dat, indiferent de generația din care faceți parte atunci cartea ”Povestitorul. Istorisiri din muzică și viață” scrisă de Dave Grohl, si apărută la editura Publica în traducerea lui Florin Tudose este lectura potrivită pentru dumneavoastră. Pentru cei care sunt mai tineri Dave Grohl este muzician, vocalist, regizor și compozitor american. A fost bateristul trupei Nirvana, apoi fondatorul trupei Foo Fighters, în care activează ca vocalist, chitarist și compozitor principal.

De obicei ne așteptăm ca o carte despre viața unui artist, a unui star să fie scrisă de un biograf și să aibă autorizarea persoanei despre care se povestește în carte. Iar această viață să fie cercetată, analizată, explicată pe întelesul tuturor în context istoric, sociologic, psihologic și câte or mai fi.

Însă Dave Grohl preferă să își povestească el viața, în doze mici, alcătuind în ”Povestitorul”, o colecție de momente adunate din toate etapele vieții sale, mai bune sau mai putin bune. Rezultatul este un portret real, brut și onest al unei vieți neobișnuite, compuse din momente obișnuite. De la dragostea lui viscerală pentru muzică și colegii muzicieni la conexiunea profundă cu orașul natal, Springfield, din statul American Virginia, la plăcerea cu care scrie despre creșterea fiicelor sale, Dave Grohl spune povești așa cum compune muzică – din suflet.

Plină de reflecții despre anii de turnee alături de Scream, despre trecerea la Nirvana și dezastrul care a urmat, despre crearea trupei Foo Fighters într-un moment de răscruce al vieții sale și traversarea lumii după ce a devenit cap de familie, ”Povestitorul” este o carte plină de viață și de umor, remarcabilă prin perspectiva lucidă a lui Dave asupra faimei. Dave Grohl era cunoscut publicului ca unul dintre cei mai îndrăgiți muzicieni contemporani. Acum, ”Povestitorul” ni-l înfățișează ca pe un scriitor talentat și captivant.

De altfel chiar Dave Grohl explică: ”Deși nu am fost genul de om care să colecționeze „chestii”, colecționez totuși clipe. Astfel, viața îmi trece prin fața ochilor și urechilor în viteză în fiecare zi. Am strâns pe cât am știut de bine câteva dintre aceste momente în cartea de față. Adunate de pe tot cuprinsul vieții mele, aceste amintiri sunt, bineînțeles, pline ochi de muzică. Uneori, la volum maxim. Dă-l mai tare. Să ascultăm împreună.”

Se pot spune multe despre cartea lui Dave Grohl dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.