VIDEO: Povești de București ARCUL DE TRIUMF

Câți dintre noi privesc cu adevărat Bucurestiul?
Câți dintre noi știu ce comori ascunde?
Pentru cei ce vor să afle vă spunem astăzi povestea Arcului de Triumf.

Facem sensul giratoriu, și atenți la trafic, nici nu-l mai observăm… Arcul de Triumf 27 de metri înălțime, o priveliște impresionantă și o istorie pe măsură…

Nu multă lume știe că ceea ce vedem astăzi NU este primul arc de triumf ridicat în București.
Nici gand!
De-a lungul timpului, începând cu Revoluția de la 1848 au fost construite nu mai putin de 6 astfel de monumente în Capitală!

A fost construit unul la 1848, altul în 1878, pentru a marca victoria din Războiul de Independentă, altul în 1906..șiiii…În fine, în 1918, pentru a celebra victoria din Primul Razboi Mondial și Marea Unire, a fost ridicat un Arc de Triumf din lemn, pe Calea Victoriei.

In 1922 a fost necesară construcția unui alt monument, pentru încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria numai că nici noul monument nu a rezistat prea mult…

De-abia pe 1 Decembrie 1936 a fost inaugurat actualul Arc de Triumf, construit majoritar din granit de Deva și acoperit cu marmura de Rușchița.

Insă lucrurile nu s-au oprit aici…
Cand au venit comunistii la putere, unul dintre primele lucruri pe care le-au facut a fost sa înlăture portretele Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, la fel cum au distrus și proclamatiile regelui către țară!

D-abia din 2016, dupa consolidare si restaurare, Arcul de Triumf a fost finalizat cu adevărat și, sperăm astfel să se încheie și istoria tumultuoasa a peripețiilor acestui simbol al victoriilor românilor!

Nu uita…
– Are 27 de metri înălțime, fiind înalt cât un bloc de 8 etaje
– Actualul Arc de Triumf este al șaselea construit în București
– Înaintea acestuia au mai fost construite arcuri de triumf în 1848, 1878, 1906, 1918 și 1922
– Este construit în principal din granit de Deva și marmură de Rușchița
– Comuniștii au distrus portretele Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria precum și proclamațiile Regelui către țară, inlocuindu-le cu gravuri florale
– La consolidarea din 2016 sub Arc au fost amplasate amortizoare uriașe care pot prelua un șoc seismic enorm, astfel încât monumentul poate rezista unui cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.