VIDEO: Repartitoarele de căldură, obligație sau alegere?

Se apropie sfârșitul de an și începem să vorbim, pe ultima sută de metri, despre repartitoarele de căldură.
Ele ar fi trebuit să fie obligatorii de la 1 ianurie anul acesta.
Autoritățile au dat însă o amânare, până la 1 ianuarie 2023.

Concediile și vacanțele ne-au făcut să ne mutăm gândul de la această problema care se pune însă de mai mulți ani.
Acum termenul se apropie iar lumea intră în panică. Cei care știu, spune reporterul Bucurestifm, Mircea Apostolescu.
”Această lege ar fi trebuit să între în vigoare de la 1 ianuarie 2021; s-a amânat printr-un proiect de lege. S-a creat confuzie. La mine la asociație, se votează dacă punem sau nu. Nu putem fi împotriva legii. Iar amenzile sunt până le punem. Ele sunt o idee bună. S-a făcut frig. Unii au vrut căldură alții nu. Dacă am fi avut repartitoare fiecare făcea ce voia”.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, face o istorie a acestei…să-i spunem mai degrabă dorințe a autorităților. Bineînțeles, o dorință neideplinită.
Mai mult, asociațiile de proprietari vor contorizarea tuturor surselor de energie.
Este la Senat, așteptăm Camera.
”Să nu intrăm în panică. Primul termen a fost 2007. Se pot da termene la infinit dacă nu există o strategie. Noi am solicitat prorogarea termenului după ce ne-am luptat 18 ani să se monteze. Să vedem ce se obține prin economie: se reduce subvenția plătită și să vedem ce facem cu banii. Toate sursele de energie contorizate pentru că putem să închidem robinetul dar deschidem aragazul. E neclarificat și principiul o clădire -un sistem. Într-o clădire sunt unii cu sistem centralizat, alții cu sistemul lor”.

Surorile noastre mai civilizate din Europa sau gândit la aceste probleme mai demult.
Și acum s-ar putea să le prindă bine, mai ales că scumpiri sunt și la ele.
”Normă de repartizare simplă: să înțeleg ce plătesc proprorțional cu ce consum. Pentru a descuraja oamenii să nu închidă robinetul complet, era o idee, folosită în Germania, să pui un procent mulțumitor pe părți comune, astfel încât comportamentul consumatorului să se educe. Nu era o idee rea. Însă fără finanțare de la primărie nu se poate. Primăria are tot interesul să monteze în blocurile reabilitate termic robineți; era obligată”.

Montăm repartitoare până la 31 decembrie. Sau mai vedem ce zice și Camera Deputaților.
Însă mai avem un termen: până în 2027 trebuie să montăm toate aceste aparate cu citire video.
Aici însă ne mișcăm mai repede.
”Deja se montează numai radio. Inclusiv pe apă rece și caldă. Cel puțin de 15 ani ne luptăm să economisim. Era important să existe la energia electrică, am fi putut vedea consum defalcat pe ore de exemplu. Nu a discutat nimeni nici de repartitoare, nici de reabilitare…”.

Uite repartitorul, nu e rapartitorul!
Cam așa jucăm în condițiile în care legea este ambiguă și problema nu se termică cu da, le montăm sau nu, nu le montăm.
Nu ne strică niște scripte, nu? Mai ales dacă primăria le are pe ale ei și nu se mai complică și cu ale noastre.
”Eu susțin montarea. Însă nu se va întâmplă. Dacă au fost notificări de respectare, nu s-a întâmplat nimic. Primăria ar trebui să facă o metodologie despre fezabilitatea din punct de vedere tehnic. Metodologia ar fi trebuit adoptată de serviciul energetic de la primăria capitalei. Dacă nu se face nici asta, își face asociația un studiu din care să reiasă că montarea nu este rentabilă”.

Probabil că vom vedea mâinile ridicate sau bilele băgate în urne, că nu mai știm cum, și la Camera Deputaților.
Problema nu este însă de ieri, de azi.
Și niciodată nu s-a finalizat.
Nici măcar o discuție.
”A trecut doar de Senat și acum e la Cameră. Chiar dacă trece, o să ne întâlnim în noiembrie 2023 că vine termenul pentru 2024. Dacă nu venim cu măsuri complementare… Din atâtea miliarde date de primărie pe căldură în fiecare an, o să spună că nu au bani. O reorganizare a capitalei și o trecere la sectoare a serviciilor publice ar fi bună. Nici cu banii primăriei nu sunt convins că oamenii vor accepta”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.