Bine de citit: Ziua furnicilor
Articol de razvanursuleanu, 9 noiembrie 2022, 10:32
Romanul „Furnicile” s-a bucurat de o apreciere uriașă în rândul cititorilor, a fost publicat în zeci de țări și s-a vândut în milioane de exemplare. Era previzibilă așadar o continuare a istoriei furnicilor, doar că acest al doilea roman, deși bine scris, rămâne totuși o extensie literară a primului și nu își poate găsi un loc printre lucrările remarcabile ale genului științifico-fantastic.
La fel ca atâția alți scriitori înaintea sa, Bernard Werber a înțeles că succesul unui bestseller forțează, măcar și din considerente financiare, apariția unor suplimente pe care publicul le așteaptă cu nerăbdare.
Prin urmare, „Ziua furnicilor” se prezintă drept un adaos comercial al romanului inițial, iar cititorul, pentru a se putea bucura de text, nu trebuie să se aștepte la nimic cu adevărat inedit.
Colaborarea dintre oameni și furnici, ideea principală din care își extrage seva romanul „Furnicile”, dispare aproape complet în „Ziua furnicilor”, lăsând locul confruntării tradiționale dintre două specii ale căror reprezentanți se înmulțesc peste măsură, mănâncă aproape orice și duc războaie pentru a-și extinde teritoriile.
A nu se înțelege însă că „Ziua furnicilor” este o carte ce ar trebui evitată. Modul exotic de gândire și acțiunile atipice ale furnicii 103683 sunt în continuare esența construcției literare marca Werber, iar dacă cititorul reușește să ignore amintirea primului volum în momentul în care se apucă de citit, atunci cu siguranță nu va considera la finalul lecturii că a pierdut un timp prețios în care putea să facă altceva.