Planeta nu-si poate permite un singur foc de arma

Update 16:30: Comisia Europeană le-a propus miercuri Celor 27 să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de statele membre, relatează AFP.

„Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internaţional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună”, a precizat executivul european într-un comunicat.

……………………………………………………………………………………………………

Update 16:00: Ministrul israelian al apărării în exerciţiu, Benny Gantz, a declarat miercuri că Israelul nu dispune de capacităţile de producţie necesare pentru a furniza Ucrainei mult-doritele sisteme de apărare antiaeriană cum este Domul de Fier (Iron Dome), relatează TPS.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 15:00: Următorul summit al NATO, de la Vilnius, va avea loc în 11-12 iulie anul viitor, a anunţat miercuri secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, citat dpa.

Reuniunea la vârf va avea loc într-un moment în care NATO se confruntă cu „cel mai complex şi imprevizibil mediu de securitate de după războiul rece”, a afirmat el.

Liderii celor 30 de state membre ale alianţei urmează să convină asupra următoarelor etape de întărire a apărării, de revizuire a cheltuielilor militare şi de ajutor pentru Ucraina, a precizat secretarul general.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 14:00: Papa Francisc a condamnat miercuri folosirea mercenarilor în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, spunând că aceştia provoacă „atât de multă cruzime” asupra populaţiei ucrainene, relatează Reuters.

„Îmi reînnoiesc chemarea la rugăciune pentru Ucraina martirizată, să ne rugăm Domnului pentru pace pentru aceşti oameni care sunt atât de tulburaţi şi care suferă atâta cruzime, atâta cruzime din partea mercenarilor care luptă în război”, a afirmat papa Francisc la sfârşitul audienţei sale generale la Vatican, care nu a menţionat în mod specific Rusia.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 13:00: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a întreprins o vizită în regiunea Lugansk anexată de Moscova în estul Ucrainei, la mai mult de opt luni de la declanşarea invaziei ruse, informează dpa.

……………………………………………………………………………………………………..

A declarat presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski intr-un mesaj video catre conferinta COP27 din Egipt.
Zelenski a acuzat Rusia ca a deturnat actiunile colective necesare impotriva schimbarii climatice.
“Exista cei pentru care schimbarea climatica este numai retorica, marketing. Ei sunt cei care împiedica realizarea obiectivelor climatice”, a mai spus liderul de la Kiev. “Sunt cei care, in birourile lor isi bat joc de cei care se lupta pentru a salva viata pe planeta, sustinand in acelasi timp in public actiunea pentru natura”, a adaugat el.
“Sunt cei care lanseaza razboaie de agresiune, cand planeta nu-si poate permite un singur foc de arma. Trebuie sa-i oprim pe cei care, prin razboiul lor ilegal, distrug capacitatea lumii de a lucra unita pentru un obiectiv comun”, a mai declarat Zelenski.
Evocand în special distrugerea padurilor ucrainene dupa invazia rusa el a facut apel la lume sa sustina crearea unei platforme mondiale pentru a evalua impactul actiunilor militare asupra climei si mediului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.