VIDEO: Pentru copiii săraci ai României!

Mai mult de o treime din copiii României trăiesc în sărăcie: nu au suficientă mâncare, unul din 11 copii din această țară, în anul 2022, se culcă flămând. Nu pot merge la școală pentru că nu au haine și încălțăminte potrivite, există familii care trăiesc în condiții greu de imaginat. După pandemie, numărul lor s-a mărit, ca și abandonul școlar, care a crescut cu 18%.

Acum un an se lansa Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copii, care reunește centre din 18 județe și cinci sectoare din București. Acestea vin în sprijinul copiilor defavorizați, pentru a preveni abandonul familial și educațional în mediul urban și rural. Aceste centre reprezintă un răspuns, un mod de a reacționa împotriva sărăciei extreme!

Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru copiii aflați în risc de sărăcie este o inițiativă a Organizației Umanitare Concordia. Programele de prevenție a abandonului școlar și familial sunt subfinanțate și subdezvoltate, așadar cineva trebuie să încerce să găsească o cale de a ajuta.

Diana Certan, director executiv asociația Concordia: „În ultimii 30 de ani am crescut 10.000 de copii. Noi le oferim un drum spre un „acasă” al lor! 10.000, nu știu, e mult, e puțin… știu că le-am fost alături 18 ani din viață. Când am înființat această rețea, am pornit de la întrebarea: cine mai face ce facem noi, cei de la Concordia? Cui îi mai pasă de sărăcie, mai ales de sărăcia copiilor?”

La nivel național funcționează 730 de astfel de centre dar nevoia estimată este de 4000. În centrele de zi, copiii beneficiază de before/after school, o masă caldă, un duș, li se pot spăla hainele, sunt susținuți material, de exemplu li se cumpără încălțăminte… dar se lucrează și cu părinții lor, li se caută un job, un curs de calificare, de reprofilare. Este o intervenție integrată, se lucrează cu copiii, frații lor, cu părinții.

De asemenea, cu profesorii și directorii de școli pentru a le fi urmărită evoluția școlară, se organizează și cursuri sportive pentru copii, tabere sau excursii pe care nu și le-ar fi permis altfel.

Este imperios necesară finanțarea acestor centre pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru formarea educatorilor, este necesară intervenția autorităților locale care vor trebui să aibă bugete pentru acest capitol!

„În acest moment avem oportunitatea startului unei noi perioade de accesare de fonduri europene și a unui Plan Național de Reziliență, ambele având în obiective susținerea centrelor de zi. Există bani în sistem, ei trebuie doar absorbiți!”

Diana Certan a mai precizat că în perioada următoare, membrii Asociației vor ieși cu un document de poziție la nivel de Guvern în care vor solicita „creșterea finanțării pentru astfel de servicii. Vom merge și vom avea discuții cu reprezentanții autorității publice locale să vedem cum putem crește numărul acestor centre!”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.