Sarbatoare la Herson dupa retragerea rusilor

Locuitorii orasului Herson s-au adunat in piata centrala la caderea noptii pentru a canta cantece patriotice in jurul unui urias foc de tabara, alaturi de unii dintre militarii ucraineni care au intrat ieri in oras.
Guvernatorul regional a declarat ca intreaga zona situata la vest de Nipru a revenit sub control ucrainean fara a se trage niciun foc de arma, dupa retragerea fortelor ruse.
O filmare postata pe Telegram de presedintele Volodimir Zelenski ii arata pe locuitorii orasului iesiti pe strazi cu steaguri si flori pentru a-i aclama pe militarii care continua sa intre in oras.
Sarbatoare a fost si la Kiev, in emblematicul Maidan.
Liderul ucrainean a salutat victoria trupelor sale. “Astazi este o zi istorica. Ne-am recastigat sudul tarii, eliberând Hersonul. Locuitorii Hersonului au asteptat, nu au renuntat niciodatã. Ucraina isi recapata ceea ce ii apartine”.

Oleksi Arestovici, consilier in cabinetul presedintelui Zelenski, sustine ca eliberarea teritoriului regiunii Herson situat pe malul drept al raului Nipru reprezinta inca un dezastru pentru campania militara rusa, care il discrediteaza, practic, pe liderul de la Kremlin.
“Poti avea noroc o data, dar, de doua ori, este deja un sistem. Armata rusa se retrage pentru a cincea oara. Eliberarea Hersonului si a intregului mal drept al Niprului a schimbat cursul razboiului, a schimbat Rusia si atitudinea lumii fata de aceasta”, a declarat Arestovici pe YouTube.
Consilierul sustine ca cele 3 componente ale ideologiei dictatorului rus: armata; ideea ca nu exista alternativa la Putin si ca Rusia este sacra incep sa se clatine.
“Armata a fost discreditata dupa operatiunea de la Harkiv iar Putin dupa cea de la Herson. Ultima legatura a Rusiei sacre se va rupe dupa ce diferite grupuri din elita rusa vor începe sa vada diferit viitorul Federatiei Ruse”, mai spune Arestovici.
In opinia lui un motiv pentru a se intampla acest lucru ar putea fi viitoarea eliberare de catre ucraineni a regiunilor Luhansk si Donetk sau a peninsulei Crimeea.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.