Lacul lebedelor, într-o nouă montare pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia şi coregrafia Oleg Danovski, adaptarea şi punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

Titlu de referinţă în istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit, abia în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa şi Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Povestea din spatele celei mai celebre dintre compoziţiile de balet este una cât se poate de captivantă şi a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuţie al multor critici. Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a numit „Lacul lebedelor” drept o operă naţională, având în vedere simbolistică centrală – lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica populară; atât subiectul operei cât şi imaginea lebedelor reprezintă ideea dragostei veşnice în cultura Rusiei. Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice ruseşti, „Raţa albă”, a influenţat într-o mare măsură „Lacul lebedelor”. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat că acesta a prezentat de-a lungul vieţii un mare interes pentru viaţa lui Ludwig II al Bavariei, a cărui tragica poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului.

Legenda despre prinţese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinţ, rămâne şi în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterităţii.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc în 20 şi 30 noiembrie, ora 18:30.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.