VIDEO: Povești de București – PALATUL PARLAMENTULUI

Nu numai românii, ci și foarte mulți străini au văzut Palatul Parlamentului, clădirea mamut pe care o știm drept fosta Casă a Poporului iar acum vă spun povestea proiectului nebunesc care a înfometat un popor întreg…

Pare incredibil, dar cu frenezia nebunească specifică a așa-zisei „epoci de aur”, cea mai mare clădire din Europa a fost ridicată în doar 5 ani, record neatins de nicio altă țară care s-a încumetat la un astfel de proiect gigantic….

Evident, costurile au fost astronomice, atât în bani cât și în sacrificii omenești și asta a însemnat că două cartiere, Uranus și Antim, au fost rase de pe fața pământului și mai mult de 60 de mii de locuitori au rămas fără case… 60 de mii, da?

Apoi, legat de bani…cea mai blândă estimare a cheltuielilor ajunge la echivalentul a 5 miliarde de dolari la nivelul anilor 80, cu mână de lucru gratis, repetăm, gratis, muncitorii fiind de fapt în mare parte militari în termen și muncitori detașați pe șantier…

Acum, puțină lume știe că de fapt această impresionantă construcție este neterminată până în ziua de azi deși lui Ceaușescu i se promisese că în doar 2 ani totul va fi gata.
Cum așa?
Foarte simplu, dintre cele peste 1000 de camere, doar 440 sunt finisate.
Repet, doar 440 din 1000…

Dealtfel ideea Casei Poporului era foarte simplă…Ceaușescu trebuia să fie apărat de cutremure, de un posibil război nuclear în contextul Războiului Rece, de o posibilă revoltă a oamenilor și, nu în ultimul rând, să fie o gigantică demonstrație de putere care să arate lumii întregi că el este cel mai puternic conducător din lagărul socialist.

Pentru protecția dictatorului s-au construit nu mai puțin de patru niveluri subterane care adăpostesc două adăposturi antiatomice și un labirint de tuneluri care îi permiteau fuga cu o masină electrică prin legăturile realizate cu toate clădirile din jur și cu metroul bucureștean.

Dealtfel, conform Cărții Recordurilor, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire civilă ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.

Atenție!
Palatul de 1000 de încăperi a „înghițit” 1 milion de metri cubi de marmură și 1000 de tone de bazalt care s-au folosit la construcție…

Și cifrele șocante continuă…
S-au folosit 2 milioane de tone de nisip, 200 de mii de metri cubi de sticlă și 2800 de candelabre.

Să vă mai zic de cele 700 de mii de tone de oțel si cei 900 de mii de metri cubi de esențe de lemn?

Dacă e să fim realiști, no comment este o expresie prea blândă atunci când ne gândim la acest proiect faraonic…Casa Poporului…fără popor, evident!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.