Memoria Culturii Românești la Casa Artelor Dinu Lipatti
Articol de , 15 noiembrie 2022, 12:11
Casa Artelor Dinu Lipatti organizează Evenimentul Memoria Culturii Românești, Ediția a III-a, vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00, prezentat de Marilena Rotaru.
Publicul va avea ocazia să participe la Conferință, în cadrul căreia Marilena Rotaru va prezenta două filme despre personalități marcante ale culturii românești: „Camilian Demetrescu – Forța simbolului între speranță și nihilism” și „Carmen Sylva – Prințesa Rinului, Regina Carpaților”.
„La 18 noiembrie se împlinesc 98 de ani de la nașterea lui Camilian Demetrescu, una din cele mai pregnante voci ale exilului românesc. Artist, scriitor, cărturar. Timpul petrecut alături de el, în dialoguri sau povești de altădată, au fost momente de curată și înaltă sărbătoare.
Atelierul său? O capelă romanică de pelerinaj pe care a restaurat-o cu ajutorul locuitorilor de la Gallese, o mica așezare la vreo 40 de kilometri de Roma.
În timpul filmărilor a patru documentare (1995-2004) am avut revelaţia amprentei sacrului în cotidianul familiei de artişti Demetrescu. Nu numai lucrările – sculpturi şi tapiserii, din casă şi din biserică, exprimau sensuri spirituale, etice şi religioase, ci şi întregul comportament cotidian al familiei: de la gesturile aparent cele mai simple – mâncatul şi băutul, aranjarea mesei şi ruperea pâinii, dialogul zilnic dintre ei cu cei doi fii, fii născuţi în Italia, dar alfabetizaţi cu alfabetul creştin întâi şi apoi cu cel românesc, totul exprima, pe diferite paliere existenţiale, o rugăciune rostită fără oprire: «Tatăl nostru». Scrie Camilian Demetrescu: « Exilul e o deschidere, nu evadare, însingurare. Ieşi din deşert ca să intri în alt deşert. Dar, oriunde te-ai duce, pragul te leagă, te uneşte cu ceilalţi; şi cei care-ţi trec pragul se deschid spre tine şi tu spre ei.»” – Marilena Rotaru.
„La 15 noiembrie se împlinesc 153 de ani de la căsătoria domnitorului Carol I cu Prințesa Elisabeta de Wied, viitoarea primă Regină a României, poeta Carmen Sylva.” – Marilena Rotaru.
Marilena Rotaru s-a născut la București și a urmat cursurile Liceului „I.L.Caragiale”, apoi Facultatea de Limba și Literatura română din cadrul Universității București. La terminarea facultății a fost angajată în redacția culturală a TVR, unde a parcurs toate treptele ierarhice de la reporter, redactor la realizator. Dintre programele realizate la Televiziunea Română amintim: Primul interviu cu dirijorul Sergiu Celibidache (difuzat în februarie 1990), „Eternă bucurie-i frumusețea”, documentar consacrat pictoriței Margareta Sterian (difuzat după 1989); Centenarul Cella Delavrancea pe scena de concerte a RTV etc. Între 1991 și 2016 realizează Serialul de televiziune: „Memoria exilului românesc”, în cadrul căruia 150 de episoade au fost consacrate personalităților de origine română exilate în timpul regimului comunist: Vintilă Horia, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, Alexandru Ciorănescu, Emil Cioran, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Radu Aldulescu, Pan Vizirescu, Paul Goma, Părintele Viorel Mehedințu, Sergiu Grossu, Marele Rabin Alexandru Șafran, Mircea Carp, Soprana Nelly Miricioiu, Vladimir Cosma, Ion Sigismund Ipser, Dan Cioca, Vlaicu Ionescu, Theodor Cazaban, Dinu Ianculescu, Friedrich von Bomches, Lavinia Jemna, Călin Manoilescu, George Tzipoia , „Europa Liberă”, Tezaurul României la Moscova, ș.a. Între 1990 și 2014 este autoarea a 52 de spectacole și evenimente publice și a 68 de interviuri, documentare și emisiuni, dedicate Monarhiei, Regelui Mihai și Familiei Regale Române, multe dintre ele realizate în perioada 1990-1997, când subiectul era sub embargo absolut, cea mai cunoscută dintre acestea fiind emisiunea „Ora Regelui”.
După 1989 Marilena Rotaru desfășoară și o activitate publicistică, în „România Liberă”, „Cotidianul”, la postul de radio „Europa Liberă”, unde se exprimă, ca și în emisiunile realizate, pentru valorile democrației și mai ales, pentru libertatea de opinie.
De-a lungul carierei sale prodigioase, Marilena Rotaru a fost distinsă cu 4 premii ale Asociației Profesioniștilor de Televiziune pentru: „Întoarcerea lui Vintilă Horia” (2000), „Sergiu Celibidache” (2003), „Mihai I Regele Românilor” (2013), Jubiliara 25 pentru întregul serial „Memoria exilului românesc”, dar și cu Premiul de excelență al Asociației autorilor și realizatorilor de film pentru întreaga activitate (2017), Premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor din România, pentru deosebita contribuție adusă recuperării memoriei naționale prin filmul de televiziune (2018), Premiul de excelență al Consiliului Național al Audiovizualului pentru întreaga activitate (2003), „Diploma pentru neuitare” a Fundației Culturale „Memoria” (2021), în 2008 și 2012 a fost decorată de către M.S. Regele Mihai cu „Medalia Regelui Mihai pentru loialitate” și „Crucea Casei Regale”.
Conceptul Programului „Memoria Culturii Românești” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.