Problemele de incompatibilitate par a se ține lanț în administrația publică locală din București

Foto: Adriana Baciu

După ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Instituția Prefectului și Parchetul cu privire la situația de incompatibilitate a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, iar prefectul Capitalei a atacat în instanță dispozițiile de primar acuzate de către ANI, de această dată, sesizarea privind încălcarea regimului incompatibilităților vine dinspre societatea civilă. Un ONG a sesizat ANI în legătură cu starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat chiar primarul general al Capitalei Nicușor Dan.

Astfel, Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU) a sesizat ANI că edilul șef s-a autonumit șef al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Funcția de primar este incompatibilă cu orice funcție din structurile – administrații sau companii, subordonate acestuia sau consiliului local, a CGMB, în acest caz, a declarat pentru București FM Alexandru Pânișioară, de la ADU.

„Am sesizat ANI, anul trecut, în 2021, primarul l-a demis pe directorul ALPAB, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București. Și, până la numirea noului director, ce urma să o facă, s-a numit pe sine director interimar.
Conform Legii 161 (… din 2003, actualizată în 2022 n.r.) privind incompatibilitățile și conflictul de interese, o asemenea situație constituie stare de incompatibilitate.
Primarul nu are voie să ocupe, concomitent cu funcția de primar, și alte funcții – de director, secretar și așa mai departe, în autorități publice subordonate sau regii autonome ale statului român”, a declarat pentru București FM Alexandru Pânișioară de la Asociația pentru Dreptul Urbanismului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.